Konföderációs Kupa

A záróünnepségen sem maradt el a kínos baki

Ezúttal a Maracana stadion privatizációja ellen tiltakozók használták ki a Konföderációs Kupa által biztosított publicitást.

A brazil csapat remek játéka mellett úgy tűnik, hogy a tiltakozások, tüntetések miatt is emlékezetes marad a 2013-as Konföderációs Kupa. A vasárnap esti spanyol-brazil döntő előtt rendezett záróünnepségen ugyanis ismét kínos incidens szakította meg az események sorát. A torna megnyitóján a brazil államelnök kifütyülésével, majd sorozatos felvonulásokkal, tiltakozásokkal kísért torna - a hazai csapat jó szereplése ellenére - is megosztja a brazil közvéleményt.

Sokan úgy vélik ugyanis, hogy a jövő évi világbajnokság és a 2016-os rió nyári olimpia szervezése helyett az országnak inkább Brazília fejlesztésére kellene fordítani a pénzügyi forrásokat. A Maracana-stadionban rendezett záróünnepségen két táncos feszített ki egy molinót, amelyen a legendás stadion privatizálása ellen emelt szót. A két bátor tiltakozót a biztonsági szolgálat kísérte ki a stadionból.

A legendás riói stadion hasznosítására a közelmúltban nyert el - 62,4 millió eurós összegért - egy magáncég hasznosítási jogot, amelynek alapján a következő 35 évben üzemeltetheti a létesítményt. A 2014-es foci vb-re alapos fazonszabáson átesett stadion költségei már 344 millió euróra rúgnak - sokak szemében a brazil társadalom problémáit figyelembe véve már ez is csak hatalmas pénzkidobás...