Szocsi 2014

Vissza a szocializmusba - megint jön az "ötéves terv" az oroszoknál

Ambiciózus célokat fogalmaztak meg az orosz sportvezetők a következő esztendők olimpiai szereplésére vonatkozóan.

Élő közvetítés: Cselik-Honvédx

A vancouveri olimpia csalódása után meglehetősen merész célokat fogalmazott meg az orosz sportvezetés a napokban, amely azt szeretné elérni, hogy a jövő februári szocsi téli játékok során sportolóik az éremtáblázaton a három legjobban szereplő nemzet közé kerüljenek. A sportminisztérium által megfogalmazott - a szovjet időkre visszautaló - modern kori "ötéves terv" szerint ugyanezt kellene hoznia az orosz sportnak a 2016-os nyári olimpián Rio de Janeiróban és a 2018-as pjongcsangi téli ötkarikás eseményen is.

A sífutó Nyikita Krjukov (jobbra) vancouveri győzelme után Szocsiban is esélyes lehet - Fotó: olympic.org

Az oroszok a 2010-es vancouveri olimpián nagy meglepetésre "csak" három aranyérmet szereztek, így a 11. helyen zárták az éremtáblázatot, igaz tavaly Londonban már javítottak a renoméjukon és a negyedik helyet szerezték meg az Egyesült Államok, Kína és a házigazda Nagy-Britannia mögött. Az oroszok - köztudomásúlag az államelnök Vlagyimir Putyin által erősen támogatott - új koncepciója szerint az elmúlt években számos külföldi trénert szerződtettek sportolóik mellé, hogy ezzel is elősegítsék a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek sportbeli dominanciájának visszaszerzését.

Az orosz sportolók vancouveri mérlegének (a három aranyérem mellett öt ezüst- és hét bronzérem még a termés) elemzéséhez azért hozzátartozik, hogy hét sportágban is sikerült medáliát szerezniük, így látszik, hogy a havas-jeges sportokban széles alapokra építhetnek. Szocsiban elsősorban a három éve is sikeres biatlonosoktól és sífutóktól, a visszatérő Jevgenyij Pljuscsenkóval megerősített műkorcsolya csapatuktól, gyorskorcsolyázóiktól, valamint a férfi jégkorong együttestől várhatnak komoly sikereket.