Krikett

India halmozza az élvezeteket - három vb-t is rendezhet a szubkontinens

  • VNA

A nemzetközi szövetség döntése értelmében a következő évtizedben India a krikett mindhárom formájában rendezhet világbajnokságot.

Eddig is tudtuk, hogy Indiában a krikett nemzeti sportnak számít. A milliárdos ország igazi sportági nagyhatalom az elsősorban az egykori brit gyarmatokon népszerű ütős labdajátékban - a jövőben mindez események rendezésében is megnyilvánulhat. Az indiaiak két éve hazai közönség előtt megnyerték az 50 overes (egynapos, a szakzsargonban ODI-nak nevezett) világbajnokságot, akik a minden szempontból sikeres hazai rendezvény után további eseményekre pályáztak. A Nemzetközi Krikett Szövetség (ICC) pénteki londoni döntése értelmében a bizalmat megszolgáló India rendezheti meg a játék legrövidebb változatának számító Twenty20 (20 overes) világbajnokságát 2016-ban - négy évvel később pedig Ausztrália lesz ugyanezen esemény házigazdája.

A 2011-es mumbai döntő után India lett az egynapos krikett világbajnoka.

Az ICC hosszútávú sportágfejlesztési koncepciója mentén több jövőbeni esemény helyszínét jelölték ki egyszerre, így a 2023-as egynapos világbajnokság rendezési jogát - 1987, 1996 és 2011 után immáron negyedszer, igaz az eddig társrendezőségek után most első alkalommal önállóan - is megkapta az ázsiai szubkontinens, valamint a 2021-ben második alkalommal megrendezésre kerülő teszt krikett (a krikett játék leghosszabb formája, ahol öt napig zajlik egy mérkőzés) világbajnokság is Indiában kerül majd sorra. A londoni tanácskozás nagy horderejű döntése volt a krikett teszt világbajnokságok rendszerének bevezetése, amelynek első vb-jét 2017-ben Anglia és Wales közösen rendezheti meg. Ezen esemény egyébként az ICC versenynaptárában az eddig Champions Trophy néven futó sorozatot váltja majd fel.

"A célunk az, hogy a krikett mindhárom változatában négyévente legyen egy-egy kiemelkedő esemény, amely egyensúlyt teremt a különböző hosszúságú játékváltozatok között. Ezért a 2016-os indiai Twenty20 világbajnokság után a legrövidebb formában is áttérünk majd a kétéves ciklus helyett a négyévesre" - hangsúlyozta a döntést kommentálva David Richardson az ICC főtitkára. A krikett sportban India meghatározó szerepet tölt be és nem csak sikeres játékosai és hatalmas felvevő piaca miatt, hanem azért is, mert évek óta náluk működik az észak-amerikai major sportok mintájára megalkotott és nagy pénzügyi sikert hozó indiai premier liga (IPL) is.