Interjú

Élvonalban tartaná a felcsúti "fiókcsapatot" a másodosztály legjobbja

  • Horváth Gergely

A Hivatásos Labdarúgók Szervezetének (HLSZ) szavazása alapján Szakály Dénes, a Puskás Akadémia középpályása lett az év legjobb NB II-es játékosa a 2012/2013-as szezonban. A 25 esztendős játékos, aki az elmúlt idényben huszonöt bajnoki találkozón tizenháromszor volt eredményes, az ünnepélyes díjátadót követően a hatharom.com-nak mesélt az évad sikereiről, a felcsútiak élvonalbeli célkitűzéseiről, egyéni ambícióiról.

Szakály Dénes játékostársai választották a másodosztály legjobbjának - Fotó: NB1.hu

Serleggel és ajándékcsomagokkal a kezedben egyensúlyozol, ha egy laikus most megpillant, alighanem sejti, Szakály Dénes eredményes szezont zárt.

Azt gondolom, sikerekben gazdag esztendő áll mögöttem. Azelőtt, hogy matematikailag is biztosítottuk volna elsőségünket a bajnokságban, egyszer sem szenvedtünk vereséget, ezzel is kiemelkedtünk a mezőnyből. Több pontot gyűjtöttünk a Nyugati csoportban, mint tavaly az MTK, és majdnem a rekordot is sikerült megdöntenünk (2009-ben a Ferencváros 78 pontot gyűjtött - a szerk.). Ezt a szép eredményt már csak fokozta, hogy engem választottak a másodosztály legjobb játékosának.

Egy osztállyal feljebb is meghatározó együttessé válthat a Puskás Akadémia?

Minden feljutó csapatnak fontos, hogy ne átszállójegyet váltson csupán az élvonalba. Úgy vélem, mi nem jutunk arra a sorsra, mint az Eger az előző szezonban, az Akadémián mindenki azon dolgozik, hogy jövőre kiharcoljuk a bennmaradást. Ha az idő múlásával masszív középcsapattá válunk, nyilvánvalóan nőnek majd az elvárások, nagy dolog lenne, ha lemásolnánk az MTK tavalyi szereplését. Az elsődleges cél azonban az, hogy elkerüljük a kiesést.

Különleges helyzet, hogy jövőre két olyan csapat is szerepel majd a legjobbak között, melyek ezer szállal kötődnek egymáshoz...

Kétségtelen, az élvonalban szokatlan ilyen kifejezést használni, de a Videoton "fiókcsapata" vagyunk, talán így lehetne ezt megfogalmazni. Két külön klub lesz a Puskás Akadémia és a Videoton, de lehet átjárás az együttesek között. A tehetségesek átkerülhetnek José Gomes keretébe, de hozzánk is érkezhetnek labdarúgók a Vidiből. Személy szerint én nem hiszem, hogy újra a Videoton játékosa leszek, szép és eredményes időszakot töltöttem Székesfehérváron, de a vezetőség akkor másképp döntött a sorsomról.

Mi a titok Felcsúton? Netán az, hogy az ifjú titánok és a rutinos rókák remekül kiegészítik egymást? Téged, engedelmeddel utóbbi kategóriába sorolnék...

Jó érzés azt hallani, hogy rutinos vagyok, nagy élmény volt a fiatalokkal futballozni. Látható, hogy valami elkezdődött a magyar futball utánpótlásában, az akadémiákról egyre több olyan játékos kerül ki, akikhez bátran nyúlhatnak az edzők. A teljesség igénye nélkül kiemelhetem Kleinheisler Lászlót vagy Gajdos Zsoltot, nekik is nagy szerepük volt abban, hogy megnyertük a bajnokságot.

25 esztendősen Szakály Dénes a felcsútiak tapasztalt játékosai közé tartozik - Fotó: pfla.hu

Azt szokták mondani, olykor egyet hátra kell lépni ahhoz, hogy később kettőt léphess előre. A Kaposvár, a Videoton és a Zalaegerszeg színeiben az élvonalban töltött hat esztendő után milyen motivációt találtál a másodosztályban?

A kezdet kezdetén kissé ódzkodtam attól, hogy 130 NB I-es mérkőzés után, mégis fiatalon a másodosztályban futballozzak. Egy évvel korábban Zalaegerszegen nem egészen úgy alakultak a dolgok, ahogy terveztem, de őszintén mondhatom, felejthetetlen élmények értek a Puskás Akadémiánál. Az elmúlt szezont követően pozitívan tekintek az élvonalbeli szereplés elé, amennyiben maradok Felcsúton.

Nocsak, ezek szerint szóba került a távozásod?

Olyan ember vagyok, aki mindig szeretne célokért küzdeni, ahogy minden labdarúgó álma, úgy az enyém is, hogy külföldön is kipróbáljam magam. Ha most nem sikerülne, akkor két éven belül mindenképpen szeretnék ilyen karriert befutni. Egyelőre azonban az NB I-ben szeretnék játszani egy évet, bizonyítani, hogy a válogatottnál is számíthatnak rám, hiszen nagyon jól érzem magam Felcsúton, élmény volt együtt dolgozni Benczés Miklóssal és a fiatalokkal. Ha olyan ajánlat érkezik, amit érdemes megfontolni, akkor a váltás benne van a pakliban, mint minden profi játékos életében. Szerintem a következő szezont azonban még velem kezdi az Akadémia.