Atlétika

A sikeres világbajnokság meghozta Berlin rendezési kedvét

  • VNA

A német főváros a 2009-es világbajnokság sikerén felbuzdulva öt év múlva atlétikai Európa-bajnokságot is rendezne.

Négy évvel ezelőtt minden idők egyik legsikeresebb szabadtéri atlétikai világbajnokságát rendezte meg Berlin. Az Olimpiai Stadionba a versenyek ideje alatt összesen 417.156 néző váltott jegyet, így a magas színvonalú küzdelmek mellett a hangulattal sem volt gond. Berlin a sikeren - a szakmai eredmények mellett 120 millió eurós hasznot hozott a vb a városnak - felbuzdulva úgy gondolta, hogy érdemes atlétikai versenyeket szervezni, így a német szövetség beadta jelentkezését a 2018-as atlétikai Európa-bajnokság megrendezésére is.

A 2009-as atlétikai világbajnokságon Usain Bolt és a kabalafigura, Berlino volt a sztár.

A DLV még februárban mutatta be pályázatát a döntéshozóknak, igaz akkor nem sejtették, hogy rajtuk kívül senki más nem gondolkozik komolyan az esemény megrendezésében. A 2009-es vb-n a 100-on és 200-on egyaránt világcsúcsot futó Usain Bolt volt a sztár, aki legendás győzelmi pózát a vb kabalafigurájával, a nagy sikert arató Berlinoval is többször bemutatta. Egy bökkenő van csak, a 2018-as Eb-re - ha valóban Berlin kapja meg a rendezést, ami bennfentesek szerint már szinte eldöntött tény - akkor a jamaicai sztáratléta semmiképpen sem futhat a kék színű berlini rekortánon. Igaz Bolt számára - korábbi nyilatkozataiból kiindulva - lehet, hogy a 2016-os nyári olimpia lesz az utolsó nagy atlétikai világverseny, amelyen elindul.

Az európai atlétikában a közelmúltban történt váltás a versenyrendszert tekintve, így a korábbi négyéves ciklus után most már kétévente rendeznek Európa-bajnokságot. Tavaly Helsinki volt a házigazda, az pedig már korábban eldőlt, hogy 2014-ben Zürich, majd pedig 2016-ban Amszterdam lesz a rendező. A 2018-as atlétikai Európa-bajnokság helyszínéről idén november 2-án születik végleges döntés Zürichben.