Kerékpár

Van, aki még hisz a doppingmentes Tour-győzelemben

A Tour de France-on és a Giro d'Italián is nyert szakaszt pályafutása során a veterán német kerékpáros, Jens Voigt, aki szerint igenis lehet doppingszerek használata nélkül győzni a francia kerékpáros körversenyen.

A kerékpársport elmúlt éveit figyelembe véve keveseknek okozott meglepetést Lance Armstrong minapi kijelentése, amely szerint manapság már nem lehet tiltott szerek használata nélkül győzni a Tour de France-on. Akadnak persze örök optimisták (álnaívak ?), akik szerint ez mégis lehetséges, közéjük tartozik a német Jens Voigt, aki a francia kerékpáros körverseny szombaton kezdődő 100. kiírása apropóján nyilatkozott. "Senki sem lehet benne teljesen biztos, hogy a kerekesek nem doppingolnak. Én mégis ebből indulok ki, hiszen kellően sok ellenőrzés van és szerintem a mostani vizsgálati módszerek megfelelőek a tiltott szerek kimutatására. Most már működik olyan hatékonysággal az ellenőrzési rendszer, hogy azon nagyon nehéz lyukat találni" - nyilatkozta az idei versenyen a RadioShack-Leopard csapat színeiben induló Voigt a téma kapcsán.

"Még az érinthetetlennek gondolt Lance Armstrongot is elcsípték, aki az elmúlt két évtized legfontosabb, legbefolyásosabb kerékpárosa volt. Ez remélem mindenki számára egyértelmű jelzést ad arra, hogy bármi rosszat is csinál, arra előbb-utóbb fény fog derülni. A lebukás veszélye túlságosan magas ahhoz, hogy ezt be merjék vállalni a versenyzők és a csapatok" - hangsúlyozta az egyik német hírportálnak nyilatkozva az immáron 41 esztendős Voigt, majd zárásként személyes hangot megütve hozzátette: "Házas vagyok, vannak gyermekeim és otthonomban utcát neveztek el rólam. Ha én is tiltott szert használnék, akkor a szüleim meghalnának szégyenükben. Hogy tudnám nekik mindezt megmagyarázni? Milyen érzésekkel mennének utána a gyermekeim az iskolába?" - Ehhez pedig mi a magunk részéről csak annyit tudunk hozzátenni, hogy bizony ezek megfontolandó szavak...