Dopping

Tömegével meszelik el a török sportolókat

  • MTI

Közel egy héttel azután, hogy bejelentették nyolc súlyemelő doppingolását, további nyolc török sportolóról, köztük a 2004-es olimpia ezüstérmes kalapácsvetőjéről derült ki, hogy tiltott szerekkel élt.

Az Anadolu török hírügynökség pénteki jelentése szerint a nyolc sportolót már felszólították az illetékesek, hogy lépjenek vissza a Mersinben zajló Mediterrán Játékoktól.

A hírügynökség a nyolc vétkes közül név szerint csak a kalapácsvető Esref Apakot említette meg, ő a 2004-es athéni játékokon úgy lett ezüstérmes, hogy előbb a versenyen győztes Annus Adriánt, majd évekkel később az aranyérmessé előlépett japán Murofusi Kodzsi mögött második fehérorosz Ivan Tyihont is kizárták doppingvétség miatt.

Múlt szombaton nyolc súlyemelő doppingvétségét jelentették be Törökországban, ráadásul idén nem is ez volt az első nagy visszhangot kiváltó eset az országban. Májusban ugyanis doppinggyanú miatt a női 1500 méter londoni olimpiai bajnokának, Asli Cakir Alptekinnek, illetve a női 100 méter gát kétszeres Európa-bajnokának, Nevin Yanitnak is felfüggesztették a versenyzési jogát.