Magyar foci

Dragónerék megbuktak az edzőképzés felvételijén, mert nem ismerik a test működését

Több korábbi válogatott labdarúgó vagy épp ma aktív NB I-es edző bukott meg a Magyar Labdarúgó Szövetség pro licences edzői tanfolyamának felvételijén.

A rangado.hu írása szerint többek között a Pécsen hivatalosan másodedzői státuszban lévő vezetőedző, Márton Gábor, valamint Sándor Tamás, Dragóner Attila és Vincze Ottó sem jutott be a tanfolyamra. Állítólag az emberi test működésével kapcsolatos kérdésekkel gyűlt meg elsősorban a bajuk.

"Semmi bajom az edzőképzéssel, sőt a következő felvételin is részt veszek, de nem jó irány, ha matematika érettségire készülve történelem tételeket tesznek az ember elé. Nem hiszem, hogy egy vezetőedzőnek élettani feladatokkal is foglalkoznia kellene" - védekezett Márton Gábor, akivel Dragóner Attila is egyetértett. Szerinte az orvos feladata például a szív működésével kapcsolatos kérdésekre figyelni.

A reakció furcsának tűnik, amikor szinte hetente hallani pályán összeesett és elhunyt játékosokról. De nem kell ilyen messzire menni, elég azt megemlíteni, hogy a túledzés vagy a rosszkor és rosszul végeztetett gyakorlatok nyilvánvalóan sérülésveszélyt hordoznak magukban rövidebb vagy hosszabb távon. Talán így gondolja Szalai László, a képzés vezetője is.

"Napjainkban nem elégséges edzői felkészültség, ha valaki meg tudja mondani ki volt 74-ben a magyar bajnokság, vagy 78-ban a világbajnokság gólkirálya. A teszten olyan alapvető edzéselméleti és élettani kérdések voltak, amelyeket már a B-licences tanfolyam vizsgájára is tudni kellene. Többek között olyan alapvető kérdésekben vártunk választ, mint hogy milyen az emberi szív működése vagy az aerob edzés meghatározása" - mondta a szakember.