Atlétika

Gay szenzációs idővel nyert 100 méteren - videó

  • MTI

Tyson Gay egészen kiváló, 9.75 másodperces eredménnyel nyerte meg a férfi 100 métert az amerikai bajnokságon, amely vb-válogató verseny is egyben.

A 2007-es világbajnok az idei ranglistát május elején futott 9.86 másodperces idejével már eddig is vezette, a Des Moines-ban zajló viadalon pedig ebből faragott több mint egy tizedet. Legnagyobb riválisát, a londoni játékokon előtte harmadik Justin Gatlint ráadásul nagyon fölényesen utasította maga mögé: a 2004-ben olimpiai, 2005-ben világbajnoki címet szerzett Gatlin 9.89 másodperces eredménnyel ért be másodikként. A harmadik helyet Charles Silmon (9.98 mp) szerezte meg, mindössze két ezreddel megelőzve Michaels Rodgerst (9.98 mp), így a moszkvai világbajnokságon ő lesz Gay és Gatlin mellett a harmadik amerikai induló a klasszikus távon.

A nőknél a legnagyobb nevek hiányoztak a viadalról, a tavalyi játékokon szenzációs világcsúccsal győztes 4x100-as váltóból például senki sem rajtolt, ennek ellenére a döntő nagyon magas színvonalú versenyt és remek eredményt hozott. A győzelmet a mindössze 21 éves, tavalyi egyetemi bajnok English Gardner szerezte meg 10.85 mp-es, egyéni csúccsal. Őt mindössze két századdal követte a szintén 21 éves, ugyancsak egyéni rekordot javító Octavious Freeman. A harmadik helyen a 2011-es tegui világbajnokságon a sprintváltóval győztes Alexandria Anderson (10.91 mp) ért célba. A nőknél ők hárman, illetve a vb-címvédő, Londonban ezüstérmes Carmelita Jeter képviseli majd az amerikai színeket Moszkvában. Jeter a bajnokságot sérülés miatt hagyta ki.