Vívó Eb

Szilágyi Áronék a második ezüstöt szerezték a zárószámban

  • MTI

Ezüstérmet nyert a Szilágyi Áron, Iliász Nikolász, Gémesi Csanád, Gáll Csaba összeállítású magyar férfi kardválogatott a zágrábi vívó Európa-bajnokság pénteki zárónapján.

Somlai Béla vezetőedző csapata a spanyolok, a németek és az ukránok legyőzése után a döntőben fordulatos küzdelemben maradt alul öt tussal az olaszokkal szemben.

Iliász az első párban négy tussal kikapott Luigi Samelétől (1-5), majd az egész nap parádésan vívó Szilágyi 9-3-ra verte Enrico Berrét, akitől az egyéni versenyben kikapott. A harmadikként pástra lépő Gémesi Csanád ezután 5-4-re nyert Diego Occhiuzzi ellen, így a magyarok három asszó után 15-12-re vezettek.

Iliásznak azonban a második párharca sem zárult sikerrel, mert bár egy darabig szép akciókat mutatott be, 19-13-ra vezetett, onnan viszont sorozatban kapta a tusokat, s végül olasz vezetésnél (19-20) következhetett a csere. Gémesi 5-3-ra kikapott Samelétől, ezzel nőtt az olaszok előnye, de az olimpiai bajnok Szilágyi, a világranglista második helyezettje 8-3-ra verte a rangsor élén álló Occhiuzzit, olimpiai döntőbeli ellenfelét, így megint fordult a kocka (30-28).

Ezután viszont két vereség következett, előbb Gémesi kapott ki Berrétől, majd az Iliász helyére beálló Gáll Csaba, így Szilágyi 37-40-nél ment fel utolsóként a pástra Samelével szemben. Az első néhány akció ezúttal nem jött be neki, az olasz pedig a tekintélyessé nőtt előnye birtokában magabiztosan vívott, s megnyerte csapatának az összecsapást (40-45).

A kardozók ezüstjével a magyar küldöttség öt éremmel zárta szereplését a horvát fővárosban. Korábban a férfi párbajtőr-válogatott második, míg egyéniben Szász Emese, valamint a női tőr-, illetve párbajtőrcsapat harmadik lett.

Vívó Európa-bajnokság
Férfi kard csapat
döntő:
Olaszország-Magyarország 45-40
 
a 3. helyért:
Ukrajna-Románia 45-36
a 16 között:
Magyarország-Spanyolország 45-34
negyeddöntő:
Magyarország-Németország 45-42
Ukrajna-Oroszország 45-44
Olaszország-Franciaország 45-43
Románia-Grúzia 45-27
elődöntő:
Magyarország-Ukrajna 45-37
Olaszország-Románia 45-33
 
A végeredmény: 1. Olaszország, 2. Magyarország (Szilágyi Áron, Iliász Nikolász, Gémesi Csanád, Gáll Csaba), 3. Ukrajna