Sportfogadás

Kezdődik az U20-as világbajnokság!

  • Nacsa Tamás
megosztom

Pénteken kezdetét veszi a 2013-as U20-as világbajnokság Törökországban. Mivel javában dúl a holtszezon, így ez a világesemény üdítő lehet mind a labdarúgás szerelmeseinek, mind a sportfogadóknak, hiszen nagyszerű fiatal és tehetséges játékosokat láthatunk majd napról napra, egészen július 13-ig.

A 2011-es U20-as világbajnokságot Brazília nyerte Kolumbiában, amikor is Portugáliát győzték le hosszabbításban a dél-amerikaiak. Hatalmas meglepetésre azonban a brazilok nem tudták kvalifikálni magukat a tornára, így a címvédés ezúttal biztos, hogy elmarad. Egyébként is az 1977 óta íródó U20-as vb-k történetében eddig csak Portugália volt képes a címvédésre. A 24 válogatott közt viszont megtalálhatjuk az előző világbajnokság második, harmadik és negyedik helyezettjét is, akik jó eséllyel pályáznak arra, hogy megnyerjék a viadalt. Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy a keretek jócskán átalakultak, hiszen a tornán csak az 1993. január 1. után született labdarúgók vehetnek részt.

Trabzon, az U20-as világbajnokság helyszíne

Lebonyolítás

A résztvevő országok csapatait hat csoportba sorsolták, mely négyesek nagyjából egyforma erősségűek, kivétel ez alól az A-jelű kvartett. Ebben a csoportban helyet kapott - a transfermarkt.de adatai szerint - a legértékesebb kerettel rendelkező Franciaország, a 2009-es vb-győztes Ghána, az utánpótlás nagyhatalom Spanyolország és a sötét lónak számító USA is. A további csoportokban már jóval egyértelműbben rajzolódnak ki az erőviszonyok.

U20-as világbajnokság csoportbeosztása
A csoport B csoport C csoport D csoport E csoport F csoport
Franciaország Kuba Törökország Mexikó Chile Új-Zéland
Ghána Dél-Korea Salvador Görögország Egyiptom Üzbegisztán
USA Nigéria Kolumbia Paraguay Anglia Uruguay
Spanyolország Portugália Ausztrália Mali Irak Horvátország

Mivel csak 24 csapat vehet részt a világbajnokságon, így a csoportelsők és -másodikok mögött a négy legjobb csoport harmadik is továbbjut a nyolcaddöntőbe. Ez azt jelenti, hogy a csoportkörben bőven lehetnek meglepetések, gyakorlatilag egy nagyarányú győzelemmel is tovább lehet jutni a kvartettekből, mivel FIFA-tornáról beszélünk, ahol nem az egymás elleni mérkőzés eredménye, hanem az összesített gólkülönbség a mérvadó.

Esélyek

Ennek tükrében határozták meg a Bet365 oddsmesterei is a végső győztesre adott szorzókat. Talán nem meglepő, hogy a spanyolok vannak kikiáltva toronymagas favoritnak, hiszen utánpótlás és felnőtt válogatott szinten is nagyon magasra rakták a lécet az utóbbi években. Mögöttük Franciaország található, ahol olyan kész játékosok vannak, mint például Paul Pogba, a Juventus sztárja, aki már elmondhatja magáról, hogy alapember az olasz bajnoknál, továbbá a felnőtt válogatottban is bemutatkozott. Mellette Geoffrey Kondogbia, a Sevilla szűrő középpályásának neve csenghet jól, vagy Samuel Umtitié, aki a Lyon játékosa. A hátvédet az Európa Ligában a Tottenhamnek lőtt hatalmas gólja tette közismertté.

Paul Pogba, a francia álogatott fiatal játékosa

Ezután dél-amerikai csapatok és Portugália következnek az oddsmesterek szerint, ami nem meglepő, ha csak az elmúlt pár év tornáiból indulunk ki. Egyébként a dél-amerikai csapatok végső győzelmén érdemes elgondolkozni, hiszen a selejtezősorozatban kiejtették a címvédő Brazíliát, illetve az U20-as vb-k történetének legeredményesebb csapatát, Argentínát is. A sort Üzbegisztán, Kuba, Új-Zéland és Salvador zárja, ezek az együttesek a bukmékerek szerint a pofozógépek szerepét tölthetik be a törökországi tornán. Érdemes megjegyezni, hogy hiányzik az utánpótlás nagyhatalomnak számító Németország korosztályos válogatottja, azért mert a németek nem tudtak kijutni a 2012-es U19-es Európa-bajnokságra, ahonnan kvalifikálhatták volna magukat a törökországi világbajnokságra.

Ezen felül a bet365-nél a csoportgyőztesekre is lehet fogadni, ami összhangban van a végső győztesekre kínált oddsokkal.

A hosszútávú fogadások szerelmesei kedvükre válogathatnak a kínálatban a torna előtt, de nekik is érdemes elgondolkodni a meglepetéseken, hiszen ezeken a tornákon nem nehéz borítani a papírformát. Így talán érdemes fontolóra venni mondjuk, hogy a házgazda törökök megnyerik a csoportjukat (2.20) vagy esetleg a tornát (17.00).

Természetesen aki nem szereti a hosszútávú befektetéseket, és inkább nap mint nap szeretne fogadni a mérkőzésekre, az már a csoportkör első fordulójára megteheti tétjeit, hiszen a bukmékerek nyilvánosságra hozták szorzóikat.

Akikre érdemes odafigyelni

A fentebb említett három francia játékos mellett a spanyoloknál Gerard Deulofeu és Jesé emelkedik ki a csapatból. Előbbi a Barcelona játékosa, aki már be is mutatkozott a felnőtteknél, míg utóbbi a Real Madrid kötelékébe tartozik. Mindketten számolatlanul lőtték a gólokat a spanyol második ligában.. Meg kell még említeni Rubén García nevét, aki már a Levante felnőtt csapatának meghatározó embere, illetve Susót, aki fiatal kora ellenére egyre többször jut szóhoz a Liverpoolban.

Jesé, a spanyol válogatott fiatal sztárja

Kolumbiából Juan Quinterót érdemes kiemelni, aki már 20 éves kora ellenére a Pescara meghatározó játékosa volt az idei szezonban Olaszországban, könnyen elképzelhető, hogy nem követi csapatát a Serie B-be...

Az angoloknál elsősorban az Everton utánpótlás játékosaira, Ross Barkleyra és John Stonesra hívnánk fel a figyelmet, ők a védekezésért felelnek. Mellettük Gael Bigirimana is fontos szerepet játszhat Anglia menetelésében, a 19 éves középpályás a Newcastle játékosaként már az Európa Ligában is bemutatkozott.

A horvátoknál Marko Livajára kell odafigyelni, aki jelenleg az Atalantában szerepel, de korábban az Interben játszott. Portugálok legjobbja André Gomes lehet, aki a Benfica csapatában játszik, és az Európa Liga mellett már a Bajnokok Ligájában is bemutatkozott idén. A hazai csapatnál Salih Ucan és Kerim Frei emelkedik ki, előbbi a Fenerbahce játékosa, utóbbi a Fulham légiósa.

Chilei részről Ángelo Henríquez nevét érdemes megjegyezni, aki a Manchester United kötelékébe tartozik, igaz a nagycsapatban még nem mutatkozott be.

 

megosztom