NBA

A Spurs összeroppant, Jamesék ismét felülhettek a trónra

  • Barcsai Róbert

Csütörtökön került sor az NBA (észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság) nagydöntőjének hetedik mérkőzésére. Köszönhetően a San Antonio Spurs fáradtságának, a Miami Heat 95-88-ra nyerte a sorsdöntő összecsapást, vagyis két éven belül másodszor ülhetett fel a liga trónjára.

LeBron James

Miami-San Antonio
95-88

Az NBA 2012/2013-as nagydöntőjében sorsdöntő, hetedik mérkőzésre került sor a címvédő Miami Heat, illetve a finálékban korábban még veretlen San Antonio Spurs között.

A tét tehát óriási volt, amit a játékon is észre lehetett venni. Az első negyed egyrészt remek védekezést, másrészt pedig gyenge befejezéseket hozott, így mindössze 34 pontot láthattunk. A második negyedben átvette az irányítást a Miami, ennek ellenére mindössze két pont volt a különbség a nagyszünetben a két fél között. A harmadik játékrészben egy pontra zárkózott fel a Spurs, és egyedül Mario Chalmers elképesztő triplájának köszönhető, hogy a vendégek nem előnyből várhatták a folytatást. A záró etapban aztán jobban ellépett a Heat, de a vendégekben még mindig volt szufla, így a végjátékban előbb Leonard triplája előnyhöz, majd Duncan duplája egyenlítéshez segíthette volna a Sarkantyúsokat, ám mindkét kísérlet kimaradt, a folytatásban pedig nem engedte ki a győzelmet a címvédő a kezéből.

Kiváló egyéni teljesítményekben természetesen nem volt hiány. A döntő MVP-jének választott LeBron James 37 ponttal és 12 lepattanóval zárt, de Dwyane Wade is remekül játszott, a hátvéd 23 pontja mellett 10 lepattanót is összeszedett. A hazaiaknál az extrát az a Shane Battier hozta, aki nyolcból hat triplát értékesítve 18 egységet termelt. Érdemes még megjegyezni Chris Bosh nevét is, aki bár pont nélkül zárt, remek védekezést mutatott be.

A másik oldalon egy-két kivételtől eltekintve szenvedő játékosokat láthattunk. Manu Ginobili a hajrában háromszor is eladta a labdát, Tony Parkeren pedig nagyon meglátszott a fáradtság, illetve a sérülése is. Mindemellett Danny Greennek sem ment a játék, 12 próbálkozásából mindössze egyszer talált be. Kiválóan teljesített azonban Tim Duncan és Kawhi Leonard, előbbi 24 ponttal és 12 lepattanóval, utóbbi pedig 19 ponttal és 16 lepattanóval vonulhatott nyári szünetre.

Csütörtöki sikerének köszönhetően tehát a Miami Heat megvédte címét, ráadásul úgy, hogy a nagydöntők történetében LeBron Jamesék győzték le elsőként a San Antonio Spurs együttesét.

A négy győzelemig tartó párharc győztese: a Miami Heat, 4-3-as összesítéssel.

NBA
Nagydöntő, hetedik mérkőzés
Miami Heat-San Antonio Spurs 95-88