Gyorstipp

Montenegró női kosárlabda-válogatottja hozhat pénzt a konyhára

  • Nacsa Tamás
megosztom

Az E jelű középdöntő csoport első mérkőzéseit rendezik meg csütörtökön a Franciaországban zajló női Európa-bajnokságon, amely összecsapások közül a Svédország-Montenegró találkozóban látunk értéket. Ha a délszlávok megverik a svédeket, akkor valószínűleg bejutnak a legjobb nyolc közé, ami az alapvető célkitűzésük is egyben. Erre minden esélyük megvan a montenegróiaknak, hiszen rutinosabbak és jobbak is, mint az északiak.

Montenegró

Svédország - Montenegró
Hathárom-tipp: Montenegró -4 (ázsiai hendikep)
Iroda: Pinnacle @ 1.76
Iroda: Bet365 @ 1.71
Tipperősség: 5/10
Eddig éri meg: 1.70

A középdöntő E csoportjában Montenegró a harmadik helyen áll egy győzelemmel és egy vereséggel, míg a svédek az ötödik pozíciót foglalják el két vereségükkel.

A svéd női kosárlabdázás hatalmas fejlődésen ment keresztül az utóbbi években, hiszen 1987 után jutottak ki újra az Európa-bajnokságra, ami egyben jubileum is, hiszen ez az északiak ötödik szereplése a kontinensviadalon. Így elég nagy meglepetést okoztak azzal, hogy a csoportkörben kiejtették a 2011-es Eb-győztes Oroszországot.

Mondhatni beérett egy generáció, hiszen Svédország válogatottja egy fiatal csapattal érkezett Franciaországba, mivel egy-két rutinos játékoson kívül többnyire 24-25 évesek alkotják Lars Johansson keretét. Így nem csak két mérkőzés közt, hanem akár egy találkozón belül is képes óriási hullámvölgyeket produkálni az északi válogatott. A csapat legjobbja Frida Eldebrik, akinek 15 pontos átlaga van, és a jó nevű Bourges Basketben pattogtat. Rajta kívül még ikertestvére Elin Eldebrink és az amerikai születésű Ashley Key tartozik a jobbak közé. Azonban inkább csapatként jók a svédek, mint egyénileg, viszont ha nincs húzóembere a gárdának, mint a spanyolok ellen, vagy a komplett keret mond csődöt, mint az olaszok ellen, akkor bárki ellen képesek kikapni az északiak.

Ami a délszlávokat illeti, az ő tekintetükben az lett volna a csoda, ha nem sikerül a középdöntőbe jutniuk. Igaz, a törököktől kikaptak, de ha megverik az olaszokat és a svédeket, akkor biztosan a nyolc közé jutnak, és szerencsés esetben akár éremért is játszhatnak az Európa-bajnokságon.

Montenegró 2011-ben debütált önálló országként kontinensviadalon, és kapásból a hatodik helyet szerezték meg. Az akkori és a mostani csapat közt mindössze két főt cserélt ki Miodrag Baletics szövetségi kapitány, vagyis egy nagyon összeszokott és igen erős gárdája van a Fekete-hegy országának. A délszláv válogatott egy igen komoly kezdőötössel rendelkezik, amivel csak a legjobbak tudják felvenni a versenyt. A kezdőben megtalálható például Iva Perovanovics, aki a 2011-es torna pontkirálynője lett, vagy az amerikai születési Anna DeForge. Rajtuk kívül érdemes még megjegyezni Jelena Dubljevics nevét, aki jelenleg messze a legeredményesebb játékos az Európa-bajnokságon, továbbá igen sok lepattanót gyűjt. Jelena Skerevics nevét sem szabad kihagyni a felsorolásból, hiszen nagyon sok gólpasszt oszt ki meccsenként, amivel a torna legjobb három gólpasszadója közt található.

A két fél még nem találkozott egymással sem barátságos, sem tétmérkőzésen, így igazi összehasonlítási alapunk nincs. Azonban véleményünk szerint ha a montenegróiak ismét hozzák a palánk alatti határozottságukat, továbbá ugyanolyan gyorsan kosárlabdáznak, mint az eddigi csoportmérkőzéseken, akkor könnyedén legyőzhetik legalább öt ponttal a svédeket. És akkor még nem is szóltunk arról, hogy a délszlávok jóval rutinosabbak és harcedzettebbek, mint az északiak. Egyébként is mindössze kétkosárnyi különbségről beszélünk, ami egyáltalán nem számít soknak ebben a sportágban.

A két csapat szereplése az Eb-n
Svédország mérkőzései Eredmény Montenegró mérkőzései Eredmény
Svédország – Spanyolország 49-73 Montenegró – Ukrajna 72-60
Oroszország – Svédország 57-68 Törökország – Montenegró 66-57
Svédország – Olaszország 63-64 Montenegró – Szlovákia 77-63

 

megosztom