Gyulai Emlékverseny

A jelenlegi legjobb magasugró is indul a Budapesten

Újabb világsztár részvételét jelentették be a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj szervezői. A világ jelenlegi legjobb magasugrója, a katari Mutaz Essa Barshim, aki az idén átjutott a 2.40 m-es álommagasságon, indul a Puskás Ferenc Stadionban július 10-én megrendezendő nagyszabású sporteseményen.

Férfi magasugrásban két mágikus eredmény van: a 2.30 m, aminek átugrásával nemzetközi klasszissá válik egy atléta, és a 2.40 m, amin a történelem során csak nagyon kevesen tudtak átjutni. Egészen pontosan 2000. augusztus 5. óta szabadtéren a világon senkinek sem sikerült e bravúr - egészen idén június 1-ig. Ekkor nemsokára 22 esztendős katari Mutaz Essa Barshim a Gyémánt Liga sorozatba tartozó amerikai Prefontaine Classic versenyen, Eugene-ben átvitte a 2.40 m-t és hirtelen világsztárrá vált.

Nem mintha korábban nem lett volna klasszis atléta az 1991-ben, Dohában született fiatalember, akinek mind az öt testvére aktív atléta lett – köszönhetően édesapjuknak, a helyi klub edzőjének. Barshim 2010-ben, utolsó éves juniorként már jócskán hallatott magáról. Előbb Teheránban győzött a fedett pályás Ázsia Bajnokságon, aztán megnyerte Monctonban a Junior Világbajnokságot, majd aranyérmes lett Kínában az Ázsia Játékokon. Közben még az Ázsiai Junior Bajnokságot is megnyerte Hanoiban, ahol 2.31-et ugrott. Mindezzel hazájában nagy népszerűségre tett szert a magasugrókhoz képest nem kimondottan magasnak számító (189 cm) atléta.

2011-ben újabb lépést tett felfelé: 7. helyen végzett Teguban a Világbajnokságon, az egyéni rekordját pedig feltornázta 2.35 m-re, amit Japánban, Kobe városában teljesített.

Tavaly már igazi klasszissá érett. Fedett pályán 2.37 m-rel győzött az Ázsia Bajnokságon, majd a nyáron, Londonban az Olimpián – sérüléssel bajlódva –megszerezte a bronzérmet (érdekesség, hogy ehhez „mindössze” a 2.29 m átugrása is elég volt). Mindezt tetézte azzal, hogy augusztus 23-án Lausanne-ban nemcsak megnyerte a Gyémánt Liga versenyt, hanem fantasztikus 2.39 m-es teljesítménye 2012. legjobb eredménye volt a világon. Aztán idén jött a mágikus 2.40 m-es új Ázsia csúcs, így a katari ifjú nem véletlenül vezeti az All-Athletics.com világranglistát is.

Mutaz Essa Barshim előtt is már számos világklasszis indulását jelentették be a szervezők. A jamaikai szupersztár, a sprinter fenomén Yohan Blake (a férfi 100m világbajnoki címének védője, a „Szörnyeteg”, az ember, aki tétversenyen legyőzte Usain Boltot) áll a lista élén.

De a kétszer is a világ legjobb atlétanőjének választott, négyszeres olimpiai és ötszörös világbajnok amerikai Sanya Richards-Ross 400-as fellépését, vagy a 110 m gátfutás világbajnokának, az amerikai Jason Richardson szereplését is nagyon várja a közönség.

A legnagyobb magyar sztáratléta, az olimpiai és Európa-bajnok Pars Krisztián is indul. Neki a pekingi olimpiai bajnok, és londoni ezüstérmes szlovén Primoz Kozmus mellett a világ teljes élmezőnyével kell megküzdenie az IAAF Kalapácsvető Világsorozatába (IAAF Hammer Challenge) tartozó versenyen. Az elmúlt hévégén a világon idén elsőként került 81m fölé a Szombathelyi Dobó SE versenyzője, aki szeretné idén sorozatban harmadszorra megnyerni a Gyulai István Memorialt.

A Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj 2013-ra jegyek válthatók a Ticket Express országos hálózatában, illetve a www.tex.hu-n. A szervezők célja, hogy minél vonzóbbá tegyék a versenyt, ezért a jegyek közel 90%-át jelképes, 500 forintos regisztrálási díjért lehet megvásárolni, a kiemelt helyeket pedig idén akciósan, 3990 Ft-ért lehet kapni. A jegyek iránt már most nagy az érdeklődés, ezért érdemes időben gondoskodni róla.