Sportfogadás

Fehéroroszország óriási lépést tehet az Eb-negyeddöntő felé

  • Nacsa Tamás
megosztom

Ugyan még csak a középdöntők első mérkőzéseire kerül során szerdán a Franciaországban zajló női kosárlabda Európa-bajnokságon, azonban ha a fehéroroszok legyőzik Szerbia legjobbjait, akkor valószínűleg a legjobb nyolc közé jutnak. Erre minden esélyük megvan, hiszen a beloruszok játékosai sokkal frissebbek, és jóval nagyobb játékerőt képviselnek, mint déli szomszédjaink kosarasai. Így reális esély mutatkozik arra, hogy a fehéroroszok legalább hét ponttal legyőzzék a szerbeket.

Szerbia – Fehéroroszország
Hathárom-tipp: Fehéroroszország -6,5
Iroda: Pinnacle @ 1.81
Iroda: Bet365 @ 1.76
Tipperősség: 5/10
Eddig éri meg: 1.70

A középdöntő F csoportjában Fehéroroszország a második helyen áll két győzelemmel, míg szerbek a csoport utolsó, vagyis hatodik helyén tanyáznak két vereséggel.

Szerbia két hatalmas blamával kezdte az Európa-bajnokságot, hiszen kikapott a nála gyengébb játékerőt képviselő brit együttestől, majd egy óriási pofonba szaladt bele a franciák ellen. Ki lehet kapni a galloktól, de nem 44 (!) ponttal. Ezután következett a mindent eldöntő Lettország elleni mérkőzés, amit sikerrel vettek déli szomszédjaink, így végül éppen becsusszantak a középdöntőbe.

A délszlávoknak 2009 után sikerült ismét kijutniuk a kontinensviadalra, és egy viszonylag fiatal és rutintalan társasággal érkeztek Franciaországba. A négy évvel ezelőtti csapatból mindössze négyen maradtak hírmondónak. Igazából komoly eredményre így nem is nagyon számíthattak, de a briteket azért illett volna legyőzniük. Hatalmas szerencséjük, hogy a letteknél rengeteg hiányzó volt, így legalább elkerülték azt az óriási szégyent, hogy már a csoportkörben kiessenek.

A szerbek tehát 0-2-vel állnak, vagyis vajmi kevés esélyük van a továbbjutásra, ugyanis a középdöntőben mindhárom ellenfelük jóval nagyobb játékerőt képvisel, mint déli szomszédjaink. Van egy jónak nevezhető kezdőötösük Jelena Milovanovics, a két Dabovics Milica és Ana, Tamara Radocsaj és Ivanka Matics személyében, de a padról nem kapnak sok támogatást. Így ha elfárad az első sor, akkor nagyjából ott vége is a mérkőzésnek a szerbek részéről.

Mivel fiatalok, így nagyon hullámzó a délszlávok teljesítménye még egy mérkőzésen belül is. A lettek ellen például az egyik pillanatban még 11 ponttal vezettek, majd rá hat percre már csak egy volt a különbség, de hasonló hullámvölgyek megfigyelhetőek voltak a franciák és a britek elleni mérkőzéseken is.

A szerbekkel ellentétben a fehéroroszok két hatalmas sikerrel kezdték a tornát, hiszen Csehországot 21, míg Horvátországot 14 ponttal verték meg. Külön ki kell emelnünk a beloruszok védekezését, hiszen a csehektől mindössze 39 (!), míg a horvátoktól csak 43 (!) pontot kaptak, ami nagyon jó teljesítménynek számít. Az utolsó teljesen tét nélküli csoportmérkőzésükön kikaptak ugyan öt ponttal a litvánoktól, de azon a mérkőzésen az alap kezdőcsapatukból csak Aliaksandra Tarasava játszott 23 percet. A másik négy fontos játékosa pihent Rimantas Grigas szövetségi kapitánynak, hiszen csak egy fél negyedet töltöttek a parketten.

A fehéroroszok teljesítménye nem meglepő, hiszen a 2007-es tornán bronzérmet szereztek, míg a 2009-es kontinensviadalon a negyedik helyet csípték el. A legutóbbi, 2011-es Európa-bajnokságon nem jött úgy ki a lépés a beloruszoknak, ahogy akarták, de azért egy 9. helyet csak összehoztak. Ezt a helyezést azonban bőven túlszárnyalhatják idén, ha hozzák az olyan kötelező győzelmeket, mint a szerbek ellni.

A négy évvel ezelőtt csapatból heten vannak jelen, míg a két évvel ezelőtti együtteshez képest csak négy helyen történt változás a beloruszoknál. Vagyis egy nagyon összeszokott csapatról beszélünk, akinek pokolian erős kezdőötöse van Aliaksandra Tarasava, Katsiaryna Snytsina, Tatsiana Likhtarovich, Anastsiya Verameyenka és Yelena Leuchanka személyében. Egyértelműen Leuchanka a legnagyobb név a fehéroroszoknál, aki pontszerzésben és a lepattanózásban is élen jár a csapat háza táján. Jelenleg Kínában pattogtat, de szerepelt már a WNBA-ben, illetve Európa élcsapataiban.

A szerbekkel ellentétben, Grigas mester a kispadhoz is bátran hozzányúlhat, hiszen minőségi játékosok ülnek a padon is. Emiatt - na meg a labdabiztosságuk miatt - tudják játszani a gyors és pontos kosárlabdát, amivel csak a legjobbak vehetik fel a versenyt. És akkor még nem is beszéltünk a bombaerős védekezésükről…

A két csapat közvetlenül az Európa-bajnokság előtt mérte össze erejét egy felkészülési tornán, a Khalipski Kupán. A Fehéroroszországban rendezett találkozóból azonban túl sok következtetést nem szabad levonni, hiszen itt még nem számított az eredmény. A 2007-es eredmény jobban tükrözi a két csapat közti különbséget, mivel az egy tétmérkőzés volt, és bár azóta bőven átalakultak a keretek, a felek közti különbség nem nagyon változott.

A két csapat egymás ellen
Év Párosítás Eredmény Esemény
2013 Fehéroroszország – Szerbia 67-63 Barátságos mérkőzés
2007 Fehéroroszország – Szerbia 79-53 Európa-bajnokság

A szerbek kezdősora sokkal fáradtabb mint a fehéroroszoké, hiszen az utolsó meccsükön ők nem engedhették meg azt a luxust, hogy pihentessék a legjobbjaikat. Ráadásul a beloruszok egy jóval összeszokottabb és rutinosabb csapatot alkotnak mint a délszlávok, ami miatt akár éremért is harcolhatnak az Európa-bajnokságon.

Figyelembe véve a felek eddig mérkőzéseit, a szerbek vérszegény támadásait nagyon könnyen visszaverheti a fehéroroszok bombaerős védekezése. Déli szomszédjaink magassági hátrányban is lesznek, így a lepattanóért folytatott csatákat a beloruszok nagyon könnyen megnyerhetik, ami döntően befolyásolhatja a mérkőzés végkimenetelét. Mindent összevetve úgy gondoljuk, hogy a jóval erősebb és frissebb fehéroroszoknak kötelező nyerniük a szerbek ellen, és ez a győzelem nagyon könnyen lehet legalább hét pontos.

A két csapat Eb-meccsei
Szerbia Eredmény Fehéroroszország Eredmény
Szerbia – Lettország 62-56 Litvánia – Fehéroroszország 72-67
Franciaország – Szerbia 76-32 Horvátország – Fehéroroszország 43-57
Szerbia – Nagy-Britannia 68-76 Fehéroroszország – Csehország 60-39

 

megosztom