Sportfogadás

58 milliárd dolláros biznisz a sportfogadás

A Global Betting and Gambling Constultan (GBGC) szerencsejáték tanácsadó cég honlapján közé tette a sportfogadás piacának 2012-es helyzetére vonatkozó kimutatásait.

A GBGC adatai szerint jelenleg a teljes szerencsejáték-piac 14 százalékát teszi ki a sportfogadás, több mint 28 százalékkal az élen még mindig a lottójátékok állnak, amelyet szorosan követnek a kaszinók, majd a nyerőgépek.

A GBGC szerint a sportfogadást leginkább érintő kérdések:
- a lefixált meccsek, a fogadási csalások
- adóztatás
- a lóversenysport hanyatlása
- a reklámok elszaporodása
- a mobilfogadások elterjedése

A cég adatai alapján a globális sportfogadási piac tiszta játékbevétele  58 milliárd amerikai dollár volt a 2012-es esztendőben, de az előrejelzések szerint 2016-ra ez a szám 70 milliárdra emelkedhet.

A földrajzi elhelyezkedés alapján Európa számít a sportfogadás legnagyobb piacának, hiszen a tavalyi évben a tiszta bevétel 41 százaléka az öreg kontinensen folyt be. Európát 39 százalékkal Ázsia követi, majd jócskán lemaradva Dél-Amerika következik. Érdekesség, hogy Észak-Amerikát még Óceánia is megelőzi, ami nagyrészt a tengerentúlion alkalmazott szigorú szabályozásoknak tudható be.

Az országok tekintetében kimagaslik a mezőnyből Japán, ahol engedélyezve vannak a lóversenyek, a motorcsónakversenyek, a bicikli és a motoros megmérettetések is. Az ázsiai országot Nagy-Britannia, Franciaország, Dél-Korea majd az Egyesült Államok követi.

A GBGC kimutatása alapján a teljes fogadás piac valamivel több mint 30 százalékát tette ki 2012-ben az online sportfogadás, ami az elkövetkező években exponenciálisan minimálisan emelkedhet.