Kuriózum

Tankoknak rendezett "biatlon" versenyt az orosz hadsereg

  • VNA

A sílövészetből ismert versenykoncepciót vette át egy orosz katonai kiképző központ, amelyben tankok számára rendeztek "biatlon" versenyt.

Különleges versenynek adott otthont a napokban egy Sztavropolhoz közeli oroszországi katonai bázis, ahol a tankokat vezető katonák számára írtak ki speciális állóképességi versenyt. A biatlon futamok koncepcióját követve ugyanis tankok versenyeztek egymással, az abban helyet foglalóknak pedig a 8-10 km-es, terepen, akadályokkal tarkított pályán teljesített távok után célbalövészetet kellett megoldaniuk, amelynek során 600 - 1800 méter közötti távolságban lévő ("ellenséges") célpontokat kellett eltalálni. Ha a lövés célt tévesztett, akkor ezt követően egy 500 méter hosszúságú "büntetőkört" kellett teljesítenie a tanknak.

Mivel a tankok esetében szigorúan titkos témáról van szó, így képünk is csak illusztráció.

Az ITAR Tass orosz hírügynökség jelentése szerint a különleges felkészülési versenyt a hadsereg vezetői találták ki, amely játékosságával hozzájárulhat a katonák éberségének fokozásához valamint navigálási, célzási képességének szinten tartásához a békeidőszakban is. A biatlon "alappálya" teljesítése után a tankot vezető szakemberekre még egy akadálypálya is várt levezetésként, ahol különböző tereptárgyak között navigálva kellett minél gyorsabban célba érni, itt az akadályok megérintéséért, felborításárt pedig 10 másodperces időbüntetést kapott a vétkes tank legénysége. A biatlon sport rajongói csak azt sajnálhatják, hogy katonai témáról lévén szó, sem videó-, sem pedig képanyag nem áll rendelkezésre a kétségtelenül unikumnak számító versenyről...