Sífutás

Pókeres szponzora miatt került bajba az olimpiai bajnok

megosztom

Nem aratott osztatlan sikert a Nemzetközi Síszövetség közelmúltbeli döntése, amely megtiltja sportolói együttműködését fogadóirodákkal illetve a szerencsejátékban érintett cégekkel.

A Nemzetközi Síszövetség (FIS) hagyományos nyár eleji kongresszusai gyakran hoznak a sportágakat érintően módosításokat. Az idei ülést június elején Dubrovnikban tartották meg, ahol az olimpia közelségére való tekintettel igazán kardinális változások nem következtek be. Egy kisebb változtatás azonban mégis "beleköphet" pár élversenyző levesébe. A FIS vezérkara ugyanis arról hoztak döntést Horvátországban, hogy a jövőben a sportfogadásban illetőleg a szerencsejáték iparágban érintett cégek nem lehetnek jelen egyéni szponzorként a FIS égisze alá tartozó versenyzőknél. A döntés bizonyos szempontok (ld. még a sport tisztasága) alapján érthetőnek is tekinthető, az a tény viszont, hogy ugyanezen cégek a FIS által rendezett eseményeken szponzorként mégis helyet kaphatnak, már elgondolkoztató.

Hellner és Northug nem csak a sífutó pályán nagy ellenfele egymásnak

Ezen konfliktushelyzet feloldására készülhet majd hamarosan a svéd Emil Jönsson és párja, a szintén kiváló sífutó, Anna Haag is, akik az Unibet "emberei". Még élesebben jöhet ki az új szabályozás az olimpiai bajnok Marcus Hellner kapcsán. A svédek egyik legismertebb sífutója (nemzeti hőse) ugyanis - a brazil Ronaldo és Rafael Nadal mellett - a PokerStars iroda arcának is számít, így kérdés, hogy menedzsmentje miként tudja feloldani az új helyzetet. "El akarják venni az embertől a lehetőséget, hogy szponzort találjon, a másik oldalon viszont köszönettel veszik, ha ezek a cégek beszállnak az események támogatásába, ez nem fair. De ez a FIS... Én magam szeretek pókerezni, rendszeresen játszom is tornákon, miért ne választhatnám ezt a területet" - dohogott a vancouveri olimpia kétszeres bajnoka.

A svédeknél roppant népszerű Marcus Hellner odahaza a PokerStars egyik arcának is számít

"Nem tudom, milyen szabályozások jöhetnek még. Megtiltják majd nekem, hogy elutazzam Monacóba játszani?" - teszi fel a költői kérdést dühösen Hellner, aki a PokerStars vendégeként gyakran vesz részt pókertornákon. Ilyen alkalmak során többször is összemérte már erejét fő riválisával, a norvég Petter Norhuggal is. A kilencszeres világbajnok is szeret ugyanis pókerezni, ugyanakkor a norvég törvények szigorúbban ítélik meg a szerencsejáték-ipar és a sport kapcsolatát, így neki nincs olyan érvényben lévő szponzori szerződése, amelyet a FIS új szabályozása miatt fel kellene bontani vagy újra kellene gondolni.

megosztom