Sportfogadás

Ausztrália lebombázhatja Irakot

  • Nacsa Tamás
megosztom

Kedden az utolsó fordulóra kerül sor az ázsiai világbajnoki selejtezősorozatban, mely találkozók közül az Ausztrália-Irak mérkőzés hozhat pénzt a konyhára. Az ausztráloknak muszáj nyerniük, ha egyenes ágon szeretnének kijutni Brazíliába, amire minden esélyük megvan, hiszen ellenfelük a már kiesett Irak lesz. Mivel a közel-keletiek az elmúlt héten elbaltázták az utolsó esélyüket a továbbjutást illetően, így egy teljesen megfiatalított és rutintalan csapattal utaztak el Ausztráliába. Ennek megfelelően vajmi kevés esélyük lesz a mindenre elszánt és nagyon jó erőkből álló Kenguruk ellen.

Cahill és Schwarzer újabb világbajnoki részvételt harcolhat ki

Ausztrália - Irak
Hathárom-tipp: Ausztrália -1,5
Végeredmény: Ausztrália - Irak 1-0
Iroda: Pinnacle @ 1.83
Iroda: BetRedKings @ 1.77
Iroda: Bet365 @ 1.77
Tipperősség: 7/10
Eddig éri meg: 1.75

A záró fordulót Ausztrália a továbbjutást érő második, míg Irak a csoport utolsójaként, vagyis az ötödik helyről várja. Az ausztrálok igen nehéz helyzetbe hozták magukat azzal, hogy sok biztos pontot elhullajtottak a selejtezősorozat alatt, azonban végül minden jóra fordulhat. Ehhez csak az kell, hogy legyőzzék a tartalékos irakiakat, amire minden esélyük meg is van.

A júniusi vb-selejtezőkön már érződött a Kenguruk játékán, hogy nem babra megy a játék, hiszen a csoportelső Japán otthonában majdnem sikerült megszerezniük a győzelmet. Azonban a hosszabbításban összehoztak egy tizenegyest az ausztrálok, amit a japánok értékesítettek, így csak egy pontot sikerült hazavinniük. Ezután az egyik ellenlábas, Jordánia ellen játszi könnyedséggel nyertek Tim Cahillék a múlt héten, hazai pályán 4-0-ra. Végig uralták a találkozót, levegőt is alig tudtak venni a jordánok. De ez nem meglepő, hiszen Brett Emertonon kívül mindenki vállalta a játékot az utolsó három mérkőzésre, vagyis a jelenlegi legjobb kerettel dolgozhat Holger Osieck. A szövetségi kapitány még éppen időben rájött, hogy nem most kell próbálgatni a fiatal játékosokat, így ismét a rutint helyezte előtérbe, aminek meg lett az eredménye. Igaz, az ausztrálok szempontjából a legfontosabb mérkőzés még csak most következik…

Az irakiaknak minden reményük elszállt, hogy ott legyenek Brazíliában, hiszen utolsó két mérkőzésükön egyaránt egygólos vereségeket szenvedtek Japán és Omán ellen.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem játszottak valami jól a közel-keletiek, ráadásul a támadógépezetük és a védekezésük is igencsak akadozik. A selejtezőcsoportban messze ők rúgták a legkevesebb gólt, míg a hátsóalakzat is bohózatba illő gólokat kapott. Így nem csoda, hogy Vladimir Petrovics komoly döntést hozott meg az utolsó mérkőzés előtt: a rutinos játékosai nem utaznak el Ausztráliába, sőt egy nagyon fiatal csapat lép pályára kedden. A kimaradók névsora: Salam Shaker (64 válogatottság/4 gól, védő), Ali Rehema (98/2, védő), Samal Saeed (60/2, védő), Mohammed Ali Karim (25/0, védő), Nashat Akram (116/18, középpályás), Ahmed Yasin (22/1, középpályás), Karrar Jassim (56/5, középpályás), Younis Mahmoud (116/47, csatár), Alaa Abdul-Zahra (53/10, csatár). Az iraki utazó keretben szereplő játékosok nagyobb többsége az U20-as válogatottban szerepel, a védelmet nagyjából 19 és 21 év közötti játékosok alkotják majd, illetve a 28 éves Herdi Sejamahnd, aki most lesz először válogatott. Ez az alkalmi válogatott nem számíthat túl sok jóra egy olyan mérkőzésen, ahol az ellenfélnek csak a győzelem az elfogadható eredmény…

A két fél legutóbb októberben találkozott Irakban, amikor is az ausztrálok 2-1 arányban tudtak győzni. A Kenguruk végig jobban játszottak, mint a közel-keletiek, mégis a hazaiak szereztek vezetést a 72. percben. Ekkor a vendégek egy fokozattal feljebb kapcsoltak, és Tim Cahill vezetésével szűk öt perc alatt a maguk javára fordították a mérkőzést.

Ausztrália – Irak egymás ellen
Év Párosítás Eredmény Esemény
2012 Irak – Ausztrália 1-2 vb-selejtező
2011 Ausztrália – Irak 1-0 (0-0) Ázsia Kupa
2008 Irak – Ausztrália 1-0 vb-selejtező
2008 Ausztrália – Irak 1-0 vb-selejtező

Látható, hogy az ausztrálok a legjobbjaikkal állnak fel, míg a vendégeknél egy teljesen alkalmi csapatot küldenek gyakorlatilag a vágóhídra. Az elmúlt hetek mérkőzéseiből leszűrhető, hogy a Kenguruk 100 százalékon pörögnek, és minden erejükkel azon vannak, hogy kijussanak a világbajnokságra, míg az irakiaknál csőstül jönnek a vereségek, ráadásul, még komplett csapattal is.

Véleményünk szerint a két együttes között akkor is lenne két gól differencia hazai pályán az ausztrálok javára, ha a közel-keletiek a teljes keretükkel utaztak volna el. De így, hogy egy nagyon fiatal és rutintalan együttes lép pályára, ráadásul számukra egy teljesen tét nélküli mérkőzésen, minden esély meg van arra, hogy a jóval nagyobb játékerővel és rutinnal rendelkező Ausztrália legalább két góllal megnyerje a mérkőzést, amire nagyon jó szorzót kínálnak a bukmékerek.

A két csapat utolsó öt mérkőzése
Ausztrália utolsó öt mérkőzése Eredmény Irak utolsó öt mérkőzése Eredmény
Ausztrália – Jordánia 4-0 Irak – Japán 0-1
Japán – Ausztrália 1-1 Omán – Irak 1-0
Ausztrália – Omán 2-2 Kína – Irak 1-0
Románia – Ausztrália 3-2 Irak – Indonézia 1-0
Ausztrália – Tajvan 8-0 Irak – Malajzia 3-0
[1183417] 2013-06-18 11:30:00 Ausztrália - Irakx;
megosztom