NBA

A Miami kész a fordításra

  • MTI

A Miami Heatnek az utolsó két hazai mérkőzését meg kell nyernie ahhoz, hogy megvédje bajnoki címét az észak-amerikai kosárlabdaligában (NBA) az összesítésben 3-2-re vezető San Antonio Spursszel szemben.

A következő, magyar idő szerint szerda hajnali összecsapás előtt Ray Allen, a Heat egyik sztárja kijelentette: az egész szezonban azért küzdöttek, hogy megint bajnokok lehessenek, most pedig hazai pályán nyerhetik meg a finálés párharcot. "Készen állunk a hatodik felvonásra. Nyernünk kell, mert kezelni tudjuk a kiélezett szituációkat" - mondta.

Az NBA-ben 1985 óta rendezik úgy a finálékat, hogy az első két és az utolsó két mérkőzést az előkelőbb helyen kiemelt csapat otthonában játsszák, a közbenső hármat pedig a riválisnál. Eddig háromszor fordult elő ebben a rendszerben, hogy a 3-2-es hátrányban lévő csapat fordítani tudott hazai környezetben. A Los Angeles Lakers 1988-ban és 2010-ben, míg a Houston Rockets 1994-ben volt képes ilyen bravúrra.

A San Antonio ugyanakkor fennállása során még nem veszített döntőt, eddig mind a négy finálés szereplése alkalmával (1999, 2003, 2005, 2007) bajnok lett. Ilyen makulátlan múlttal csak a Michael Jordan fémjelezte Chicago Bulls dicsekedhet, amely hatból hatszor nyert a döntőkben.

"Azon vagyunk, hogy mihelyst lehetőségünk van lezárni a döntőt, megtegyük. Tudjuk, hogy a Miami otthon sokkal jobban játszik, mint idegenben, és nem csak a közönsége miatt" - mondta Tony Parker, a San Antonio sztárja.

Amennyiben a hatodik mérkőzésen nyer a Heat, úgy közép-európai idő szerint péntek hajnalban kerül sor a mindent eldöntő hetedik felvonásra, ugyancsak Miamiban.