Sportfogadás

Nigéria hatalmas sikerrel kezdheti a Konföderációs Kupát

  • Nacsa Tamás
megosztom

Hétfőn bemutatkozik a Konföderációs Kupán Afrika és Óceánia legjobbja, vagyis Nigéria és Tahiti. Az óceániaiaknak mindössze a Franciaországban nevelkedett, Marama Vahiura az egyetlen profi labdarúgója, míg az afrikaiak tele vannak sztárokkal, így a mérkőzés egyértelmű esélyesei a Szupersasok. A nigériaiak problémái immáron megoldódtak, így véleményünk szerint csak a különbség lehet a kérdés az esti összecsapáson.

Tahiti – Nigéria
Hathárom-tipp: Nigéria -2,75 (ázsiai hendikep)
Végeredmény: 1-6
Iroda: Bet365 @ 1.75
Iroda: BetRedKings @ 1.72
Tipperősség: 7/10
Eddig éri meg: 1.70

A felek a B csoportba kaptak besorolást Spanyolország és Uruguay mellé, a két csapat már össze is mérte az erejét, az összecsapást a hispánok nyerték 2-1 arányban.

Tahiti válogatottja már annak is örülhet, hogy itt van a tornán, hiszen senki nem gondolta, hogy a szigetlakók nyerik meg az óceániai bajnokságot. Tudniillik mióta Ausztrália „átigazolt” az ázsiai föderációhoz, azóta Új-Zéland számít Óceánia legjobbjának. Igen ám, de az új-zélandiak ki tudtak kapni a torna elődöntőjében Új-Kaledóniától, őket pedig Tahiti 1-0-ra legyőzte a fináléban, így a piros-fehérek képviselik az óceániai föderációt.

Tahiti keretében egy kivételével mindenki amatőr státuszú labdarúgó, hiszen a focisták a játék mellett dolgoznak. Ezen játékosok hazájuk bajnokságában játszanak, vagyis nagyon gyenge játékerőt képviselnek. Az egyetlen kivétel Marama Vahirua, aki Franciaországban nevelkedett és a Nantes együttesével ért el komolyabb sikereket - mintegy jó tíz éve. Azonban már ő is kiöregedő félben van, ráadásul már jóval lejjebb adta, hiszen a görög Pantrakikoszban kergeti a labdát. Érdekesség, hogy Vahiruhának ez lesz az első hivatalos mérkőzése Tahiti színeiben, ugyanis számára nem érte meg hazautazni a válogatott mérkőzéseire. De egy fecske nem csinál nyarat, amire a legjobb példa, hogy Tahiti 7-0-ra kikapott a chilei U20-as válogatottól a közvetlenül Konföderációs Kupa előtt…

Így kaptak hetet a tahitiak a chilei fiataloktól

Tahiti kerete
Kapusok: Mickaél Roche (AS Dragon), Gilbert Meriel (AS Tefana), Xavier Samin (AS Dragon).
Védők: Teheivarii Ludivion (AS Tefana), Tamota Wagemann (AS Dragon), Stephane Faatiarau (AS Tefana), Nicolas Vallar (AS Dragon), Edson Lemaire (AS Dragon), Rainui Aroita (AS Tamarii), Vincent Simon (AS Dragon), Yannick Vero (AS Dragon).
Középpályások: Alvin Tehau (AS Tefana), Henri Caroine (AS Dragon), Haimano Bourebare (AS Tefana), Stanley Atani (AS Tefana), Lorenzo Tehau (AS Tefana), Ricky Aitamai (AS Vénus), Jonathan Tehau (AS Tamarii), Yohann Tihoni (AS Roniu).
Támadók: Maram Vahirua (Panthrakikosz), Teaonou Tehau (AS Dragon), Steevy Chong Hue (AS Dragon), Samuel Hnanyine (AS Dragon).
Szövetségi kapitány: Eddy Etaeta.

Nigériai idén megnyerte az Afrikai Nemzetek Kupáját, aminek köszönhetően kvalifikálta magát a Konföderációs Kupára. Sokáig úgy nézett ki, hogy a Szupersasok távol maradnak a tornától, mivel a szövetség nem fizette ki a labdarúgóknak az ANK-győzelemért járó prémium teljes összegét. Azonban, ahogy várható volt később a felek megegyeztek, így a nigériaiak pályára lépnek a kupán.

Az afrikaiaknál mindenki profi labdarúgó. A keret több mint fele Európában keresi kenyerét, és klubjaikban meghatározó játékosoknak számítanak. A legnagyobb név kétségkívül John Obi Mikel, aki a Chelsea sztárja, de rajta kívül érdemes még megemlíteni Ahmed Musát a CSZKA Moszkva sztárját vagy Brown Ideyet, aki a Dinamo Kijevben rúgja a bőrt. A többi válogatottal ellentétben az afrikaiak nem barátságos mérkőzésekkel, hanem világbajnoki selejtezőkkel készültek a Konföderációs Kupára. Így jobban össze vannak szokva, ami mellé még fantasztikus fizikumuk is párosul, ha kellően összpontosítanak a találkozókon, akkor még nagyon nagy meglepetéseket is okozhatnak a torna során.

Nigéria kerete
Kapusok: Vincent Enyeama (Maccabi Tel-Aviv), Austin Ejide (Hapoel Petah-Tikva), Chigozie Agbim (Enugu Rangers).
Védők: Godfrey Oboabona (Sunshine Stars), Uwa Echiéjilé (Braga), Efe Ambrose (Celtic), Azubuike Egwuekwe (Warri Wolves), Solomon Kwambe (Sunshine Stars), Francis Benjamin (Herartland), Kenneth Omeruo (ADO Den Haag).
Középpályások: John Ogu (Académica), John Obi Mikel (Chelsea), Fegor Ogude (Valerenga), Ogenyi Onazi (Lazio), Emeka Eze (Enugu Rangers), Sunday Mba (Enugu Rangers).
Támadók: Ahmed Musa (CSZKA Moszkva), Brown Ideye (Dinamo Kijev), Joseph Akpala (Werder Bremen), Muhhamad Gambo (Kano Pillars), Anthony Ujah (Köln), Michel Babatunde (Krivbász), Nnamdi Oduamadi (Varese).
Szövetségi kapitány: Stephen Keshi.

A két csapat még nem találkozott egymással, így a sötétben tapogatózunk, hogy mégis mire számíthatunk. Azonban a chilei ificsapat elleni hatalmas zakó tudatában biztosan állíthatjuk, hogy Tahiti csak és kizárólag a védekezésre összpontosít majd a hétfői mérkőzésen, hátha elkerüli az óriási vereséget. A felek közt ég és föld a különbség, hiszen amíg az egyik oldalon profik, addig a másikon lelkes amatőrök találhatók. Így ezen a mérkőzésen csak és kizárólag az a kérdés, hogy Nigéria hány góllal győzi le Tahiti válogatottját.

Mivel FIFA-tornáról beszélünk, ahol pontazonosság esetén a gólarány számít, így nem mindegy, hogy a Szupersasok hány góllal győzik le a szigetlakókat. Éppen ezért fogadunk arra, hogy az afrikai bajnok kiüti az óceániai bajnokot. A tippünk lehet, hogy kissé biztonságinak tűnik, ez azért van, ha netán a nigériaiak félvállról vennék a találkozót, akkor se essünk hasra. 

A két csapat utolsó öt mérkőzése
Tahiti utolsó öt mérkőzése Eredmény Nigéria utolsó öt mérkőzése Eredmény
Chile U20 – Tahiti 7-0 Namíbia – Nigéria 1-1
Új-Kaledónia – Tahiti 1-0 Kenya – Nigéria 0-1
Új-Zéland – Tahiti 3-0 Mexikó – Nigéria 2-2
Tahiti – Új-Zéland 0-2 Nigéria – Kenya 1-1
Új-Kaledónia – Tahiti 0-1 Nigéria – Burkina Faso 1-0
[1373455] 2013-06-17 21:00:00 Tahiti - Nigériax;
megosztom