NBA

Behúzta az utolsó hazai meccsét, egy győzelemre a bajnoki címtől a Spurs

  • MD

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) nagydöntőjének ötödik meccsén hosszú idő után először volt kezdő Manu Ginobili, aki ki is használta az alkalmat, és 114-104-es győzelemhez segítette hozzá csapatát 24 ponttal és 10 assziszttal. A Spurs így 3-2-es előnnyel térhet vissza Miamiba a hatodik és egy esetleges hetedik mérkőzésre.

San Antonio Spurs - Miami Heat 114-104

A Miami Heat a negyedik meccsel megegyező felállásban kezdte meg az ötödik felvonást az NBA nagydöntőjében, míg a hazai San Antonio Spurs mestere, Gregg Popovich azzal próbált meg fogást találni a címvédőn, hogy Manu Ginobilit hosszú idő után ismét kezdőbe nevezte.

Popovich meglátása nagyszerűnek bizonyult, mivel az argentin válogatott játékos maga mögött hagyta közelmúltbeli gyengélkedését, és 24 ponttal, valamint 10 assziszttal hálálta meg a bizalmat. Tony Parker és Tim Duncan 26, illetve 17 ponttal zárták a találkozót, míg Danny Green 24 pontot termelt, köztük hat triplát. Ezzel Green NBA csúcsot is döntött, mivel már 25 triplánál jár a nagydöntőben, a korábbi rekordot pont a túloldalon játszó Ray Allen tartotta 22-vel.

Manu Ginobili meghálálta, hogy ismét kezdőként játszhatott a Spursben

A Spurs egészében jól játszott, amit jól mutat az is, hogy négy év után ők lettek az első csapat, mely 60%-os eredményességgel dobott kosárra a nagydöntőben. A találkozó előtt Tim Duncan kötelező győzelemnek titulálta az ötödik meccset, a csapattársak pedig jól reagáltak erre az elsőre elhamarkodottnak tűnő kijelentésre.

A címvédőnél LeBron James és Dwyane Wade egyaránt 25 pontot szereztek, de ezen az estén ez kevés volt tőlük, így már csak egy vereség választja el őket egy újabb elvesztett nagydöntőtől.

"Jelenleg ilyen helyzetben találjuk magunkat, most a legfontosabb mérkőzés a következő, hatodik lesz. Egyelőre nem foglalkozhatunk a hetedik meccsel, csak a hatodikkal" - nyilatkozta James.

Egyébként a nagydöntőben 2010 óta nem került sor hetedik mérkőzésre, amikor a Los Angeles Lakers a Boston Celticst gyűrte le a mindent eldöntő találkozón. A Miami nagy hármasa nem sokkal azt követően jött létre, és azóta ez a harmadik nagydöntője Jameséknek, de könnyen lehet, hogy másodszor is fejet kell hajtaniuk nyugat bajnokának.

A Spursnek ez az ötödik nagydöntője, és eddig minden ötödik mérkőzést megnyert, ha odáig húzódott a széria. A nagydöntők történetében 27 alkalommal volt 2-2 az állás négy mérkőzés után, és aki megnyerte az ötödiket, az 20 alkalommal utána bajnoki címet is ünnepelhetett.

A négy győzelemig tartó párharc állása: 3-2 a Spurs javára.

NBA
Nagydöntő
San Antonio Spurs - Miami Heat 114-104