Kajak-kenu Eb

Az érmek száma rendben volt, aranyból '99 óta nem volt ilyen kevés

  • MTI

A magyarok három arany-, három ezüst- és öt bronzéremmel térnek haza a portugáliai Montemor-o-Velhóban rendezett kajak-kenu Európa-bajnokságról.

Storcz Botond szövetségi kapitány előzetesen 8-10 érmet remélt a küldöttségtől, ez a cél teljesült, de az első helyek száma elmaradt a várakozásoktól - legutóbb 1999-ben, Zágrábban gyűjtöttek ennél kevesebb aranyat a magyarok.

A döntők első napján, a szombati 1000 és női K-4 500 méteres finálék során mindhárom éremből egyet-egyet gyűjtöttek a küldöttség képviselői. A legfényesebb medált az 500 méteres női kajaknégyes szállította, a fiatal Kárász Anna vezette Kárász, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa összeállítású kvartett remek győzelmet aratott. A másik két dobogós hely egy kilométeren született: a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenus duó második, a kajakos Medveczky Erika pedig harmadik lett.

A vasárnapi folytatásban, 500 és férfi K-4 1000 méteren két-két ezüst és bronz volt a magyar termés: a kajakosok mindkét egyes száma második helyet hozott az olimpiai bajnok Kozák Danuta, valamint Dudás Miklós révén, míg a Kovács, Douchev-Janics kajakos duó címvédőként ezúttal a dobogó harmadik fokára állhatott fel, csakúgy, mint a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Pauman Dániel alkotta 1000 m-es kajakos kvartett.

A legrövidebb távon, 200 méteren a Kovács, Douchev-Janics kettős hatalmas csata után elsőként ért célba, Douchev-Janics és a kenus Takács Kincső pedig egyformán harmadik lett egyesben.

A záró 5000 méteres versenyek során a kajakos Csay Renáta megvédte címét.

Kajak-kenu Európa-bajnokság
éremtáblázat
  arany ezüst bronz
Oroszország 5 1 1
Németország 4 5 4
Magyarország 3 3 5
Lengyelország 3 2 4
Csehország 3 - 2
Szerbia 2 2 -
Dánia 2 1 1
Fehéroroszország 1 2 1
Litvánia 1 - -
Svédország 1 - -
Románia - 2 4
Portugália - 2 -
Franciaország - 1 1
Spanyolország - 1 1
Azerbajdzsán - 1 -
Bulgária - 1 -
Nagy-Britannia - 1 -
Ukrajna - - 1