NBA

A nagydöntő mesterei nem nézik jó szemmel az edzőkeringőt

  • MD

Gregg Popovich, a San Antonio, illetve Erik Spoelstra, a Miami vezetőedzője is megszólalt szombaton az idei edzőkeringővel kapcsolatban, melyről mindkettőjük lesújtó véleményt alkotott.

Jelen állás szerint 12 csapat fog új vezetőedzővel nekivágni a következő idénynek, ami jól jellemzi, hogy mennyire bizonytalanná váltak az NBA-ben a vezetőedzői állások az elmúlt években. Az idei edzőkeringőről nem csak a szurkolóknak, de a szakembereknek sincs jó véleménye.

A nagydöntő két csapatának mestere, Gregg Popovich és Erik Spoelstra egyetértenek abban, hogy a folyamatos változtatás semmit sem ér, és inkább az edzői padon lévő konzisztenciában rejlik a siker kulcsa.

Sem Popovich, sem Spoelstra nincs elragadtatva attól, hogy ennyire bizonytalanná vált a vezetőedzői állás az NBA-ben

"Úgy vélem, hogy szörnyű ez a mostani helyzet a szakmánkban. Nézzék, csupán azt kellene csinálniuk... úgy értem, mi másképp látjuk, a San Antoniónál és a Miami Heatnél. Az igazi sikerért az NBA-ben konzisztens kultúrára van szükség. Amikor ilyen sok személyzeti csere követi egymást újra és újra, akkor lehetetlen bármiféle fenntartható kultúrát teremteni. És ez nem a véletlen műve. A mi együttesünkben ugyanazok a vezetők már 18 éve. Micky Arison lett a tulajdonos. És bár négy különböző edzője volt a csapatnak, azok mindig ugyanazon kultúra és filozófia alapján dolgoztak. A San Antonio is ugyanezt csinálja már 15 éve Popovichcsal" - véleményezte a jelenlegi helyzetet Spoelstra.

"Nagyon nehéz nyerni egy NBA-mérkőzést, hát még egy playoff-meccset. Egyáltalán nem könnyű. Ez nem csupán abból áll, hogy draftolsz, cserélsz, szabadügynököt igazolsz, és kész. Sokkal nehezebb annál. Amikor pedig az eredmények nem jönnek gyorsan, akkor a tulajdonosok frusztrálttá válhatnak. Néhányukat személyesen is érintheti a dolog, úgy hiszem, hiszen a saját üzleti águkban oly sikeresek voltak addig, és nehezen értik meg, hogy ez a műfaj hogyan is működik. Azonban a folytonos változtatás egyáltalán nem működik. Láthatják ezt egy csomó csapatnál" - így Popovich.

A Spurs az elmúlt 22 évben 21 alkalommal jutott a rájátszásba, és 1999 és 2007 között négy alkalommal hódították el a bajnoki címet. A Heat sem szégyenkezhet, ők csupán háromszor maradtak le a playoffról az utóbbi 18 idényben, és 2006-ban, illetve 2012-ben is felülhettek az NBA trónjára. Mindkét csapatnál a tartósságot tartják szem előtt, és talán idővel a többi együttes is rájön erre. Addig viszont nem életbiztosítás az NBA-ben vezetőedzőnek lenni.