Atlétika

Usain Boltot vb-válogatóra kötelezte a jamaicai szövetség

  • VNA

Nem Usain Boltot favorizálta a jamaicai szövetség, így a hatszoros olimpiai bajnoknak válogatóznia kell a 100 méteres vb-induláshoz.

Két éve a dél-koreai Teguban a 100 méteres síkfutás világbajnoki döntőjében kiugrott Usain Bolt. Az akkor még "csak" háromszoros olimpiai bajnok jamaicai futó elsősorban a vb-aranyat siratta, de mint kiderült, annak a hibának még 2013-ban is lehet következménye. A jamaicai atlétikai szövetség ugyanis az augusztusi moszkvai világbajnokság előtt válogató versenyre kötelezi a 100 métere világrekorderét.

Usain Boltot kedvenc távján, 100 méteren győzték le Rómában

A szövetség ugyanis úgy döntött, hogy - londoni olimpiai győzelme ide vagy oda - a vb-címvédő, Bolt kizárása után Teguban győztes Yohan Blake-nek adja meg az őket megillető automatikus részvételi jogot, a többi helyre azonban mindenki egyforma eséllyel pályázhat. Bolt a Gyémánt Liga sorozatban megnyerte a 100 méteres versenyszámot, így ő is szerzett indulási jogot a moszkvai vb-re, de a szövetségnek csupán egy garantált helye volt a szabályok szerint, ezért kellett a hamarosan Budapesten futó Blake és a közelmútban Justin Gatlin által Rómában legyőzött Bolt között döntenie. Bolt ugyanakkor a 200 méteren - címvédőként - megkapta az automatikus részvételi jogot, de a rövidebbik távon meg kell méretnie magát a június 20-ától kezdődő válogatóversenyek során. A moszkvai szabadtéri világbajnokságot augusztus 10. és 18. között rendezik.