Szocsi 2014

Putyin lekenyerezte Grúziát is - csökken a biztonsági kockázat

A korábban még a bojkottot fontolgató Grúzia nem csak részt vesz a szocsi olimpián, de szerepet vállalhat a játékok biztonságának garantálásában is.

Úgy tűnik, hogy Vlagyimir Putyinnak nem csak a 2014-es téli olimpia helyszínéről döntő guatemalai NOB-kongresszus előtt, hanem odahaza is nagy tekintélye van. Az orosz államelnök ugyanis a jövő évi téli játékok kapcsán most Szocsi körül is "rendet tett", megszelidítve a sokáig biztonsági kockázatként számon tartott Grúziát. A szakadár tartománynak számító Abházia miatt még az oroszokkal is éles konfliktusba keveredő, 2008-ban az oroszokkal a szintén bizonytalan státuszú Dél-Oszétiáért néhány napos háborút is vívó grúzok korábban még a téli olimpia bojkottját fontolgatták, most azonban kiderült, hogy ők lehetnek azok, akik a szocsi olimpia biztonságát garantálják.

A két ország között az okoz némi "fennakadást", hogy az oroszok elismerik a szakadár Abházia függetlenségét, így a formális diplomáciai kapcsolatok is megszakadtak Grúziával, az évek óta hűvös viszonyt viszont az olimpia közelsége talán felmelegítheti. Abházia határa mindössze nyolc kilométerre található a 2014-es olimpia egyes létesítményeitől, így sokan még esetleges grúz fegyveres incidenstől is tartottak, ám ennek az esélye erősen csökkenőben van. A politikai üzenettel is felérő együttműködési ajánlatot még múlt pénteken közlő Putyin egyelőre nem részletezte, hogy milyen formában számít a grúzokra az olimpia ideje alatt, de a szerdán megérkező pozitív grúz válasz után a felek vélhetően hamar egyezségre jutnak.

Grúzia pár hónapja jelentette be, hogy eredeti szándékaival ellentétben mégsem bojkottálja a 2014-es játékokat, így a második orosz földön sorra kerülő olimpián - az 1980-as moszkvai után - vélhetően nem lesz olyan ország, amely részt vehetne, de politikai vagy egyéb indíttatásból mégsem küldi el sportolóit. A téli olimpiákra amúgy sem volt jellemző korábban a bojkott, egyedül az 1980-as, Lake Placidben rendezett játékokról maradtak távol Tajvan sportolói, mivel a csapat hivatalos megnevezésének kérdésében akkoriban nem tudtak egyezségre jutni a szervezőkkel és Kínával.