Biatlon

Björndalennél is eljött az idő - az olimpia után visszavonul

  • VNA

A szocsi olimpián szépen szeretne búcsúzni, de a 2013/14-es szezon után végleg leteszi a fegyvert a norvég biatlon klasszis.

Évek óta visszatérő téma volt a veterán Ole Einar Björndalen kapcsán, hogy meddig folytatja még sportolói pályafutását. Már Vancouver előtt is sokan azt gondolták, hogy a 2010-es olimpia lehet az utolsó nagy világversenye, a norvégok klasszis biatlonosa azonban ezt követően is maradt a mezőnyben és rendre jó eredményeket ért el a Világkupában. Egy norvég internetes oldalnak nyilatkozva azonban most először beszélt arról, hogy a következő szezon végén befejezi karrierjét. "Még ez az év, aztán végleg vége" - nyilatkozta a 21. (!) Világkupa szezonjára készülő,hatszoros összetett Világkupa győztes Björndalen.

"Természetesen ez nehéz döntés, hiszen még mindig élvezem a sportággal együtt járó pörgést, a versenyekre történő utazásokat és az edzéseket is. Nekem is voltak nehezebb éveim, de most jól érzem magam, így szívesen versenyzek" - nyilatkozta a pályafutása során 94 Világkupa versenyt (93-at biatlonban és egyet sífutásban) megnyerő Björndalen, aki tavaly februárban még arról beszélt, hogy esetleg a 2016-os világbajnokságig folytatja pályafutását, amelyet számára hazai közönség előtt, Oslóban rendeznek majd meg.

Kevés sportoló mondhatja el magáról, hogy még aktív pályafutása során szobrot kap

Björndalen a 2002-es, Salt Lake Cityben rendezett téli olimpia egyik legnagyobb hőse volt, ahol az összesen lehetséges biatlon versenyszámban (4) olimpiai bajnok lett, eddigi pályafutása során összesen hat olimpiai bajnoki és 19 világbajnoki címet szerzett - utóbbi kategóriában a legutolsót az idei világbajnokság váltóversenyében. "Sok tervem van már a jövőre vonatkozóan, de még nem alakult ki, hogy mivel is akarok ténylegesen foglalkozni. De jó dolog, hogy már erre is tudok gondolni, így nem csak a biatlon körül járnak a gondolataim" - nyilatkozta minden idők legsikeresebb norvég olimpikonja.