Férfi vízilabda Világliga

A japánokat simán verte és csoportelső Benedek-csapat

  • MTI

A magyar férfi vízilabda-válogatott a rendes játékidőben magabiztosan, hat góllal nyert Japán legjobbjai ellen a Világliga oroszországi nyolccsapatos szuperdöntőjének csütörtöki csoportzáró mérkőzésén. A győzelemnek köszönhetően első lett négyesében, s a másik kvartett negyedik helyezettjével, a brazil alakulattal vívja a keresztbejátszásos negyeddöntős meccsét pénteken.

Az ötméteresekkel az Egyesült Államok gárdájával szemben elbukott nyitómérkőzést, majd a büntetőkkel Montenegró együttese ellen megnyert összecsapást követően a magyar nemzeti csapat előtt megnyílt a lehetőség a csoportgyőzelem felé Cseljabinszkban. Mégpedig annak nyomán, hogy Montenegró a befejező csoportkörben 9-4-re verte az amerikaiakat, ennél fogva Varga Dánieléknek annyi teendőjük maradt, hogy sima négyszer nyolc percben legyőzzék a japánokat.

Ennek szellemében indult a meccs: Hárai Balázs rögtön betalált, majd Szivós Márton rossz szögből is jól lőtt, s egy remekbe szabott akciót lezárva Hosnyánszky Norbert alakította 3-0-ra a vezetést. A folytatás már kevésbé volt tetszetős: Varga Dénes ötméteresből ugyan 4-1-re, Szivós pedig 5-1-re módosította az állást, a szívós japánok azonban előbb 5-2-re, majd - a triplázó Szivós ötméterese után - a nagyszünetig 6-4-re felzárkóztak.

A harmadik negyedtől azonban fokozatosan érvényre jutott a nagyobb tudás: előbb Varga Dénes emelte át a labdát pazarul a rárontó kapuson, utána pedig - egy sikeres ellencsapásra válaszul - Bátori Bence vette be szemet gyönyörködtető kapásgóllal a rivális kapuját (8-5). 

A befejező játékrész még inkább egyértelművé tette, hogy bár a montenegróiakat büntetőpárbajban képes volt felülmúlni a japán csapat, amely az amerikaiakkal szemben is csak rendkívül szoros mérkőzésen, egyetlen góllal maradt alul, a magyarok ellen továbbra sincs keresni valója. Bátori ragyogó ejtésével rögtön az utolsó negyed elején 9-5 lett, majd közelről Decker Ádám volt eredményes, a 11-5-ös végeredményt pedig Varga Dénes 10 méterről célba érő ravasz megoldással állította be.

A magyar válogatottal egy kategóriába nem sorolható brazilok ellen kötelezőnek mondható a győzelem a négy közé jutásról határozó pénteki mérkőzésen, amely budapesti idő szerint 13.30 órakor kezdődik.

Eredmény, A csoport:
Magyarország-Japán 11-5 (3-0, 3-4, 2-1, 3-0)