Felkészülés

Kényelmes első félidő után győzött a spanyol válogatott az írek ellen - videó

  • Szabó András

Utolsó mérkőzését játszotta a világbajnok spanyol válogatott New Yorkban, mielőtt Brazíliába utazna a Konföderációs Kupára. Az Európa-bajnok Írországgal csapott össze, s bár döcögősen kezdte a barátságos meccset, de végül Roberto Soldado és Juan Mata góljával 2-0-ra győzött.

Mindössze 2-1-re győzött Spanyolország Haiti válogatottja ellen a hétvégén; az ibériaiaknak így volt mit kijavítaniuk, mielőtt néhány ezer kilométert délnek utazva megérkeznének Brazíliába. Az ellenfél ugyanakkor ígéretesnek mutatkozott: azt az ír csapatot ,,fogadták" a New York-i Yankee Stadiumban, amelyet tavaly ilyenkor 4-0-re aláztak le az Európa-bajnokság csoportkörében.

Úgy tűnt azonban, hogy egy kissé alábecsülte a hagyományos, piros-kék szerelésében játszó del Bosque-gárda a lóherés csapatot. Ugyan rengeteget birtokolták Xaviék a lasztit, mint mindig, de az első félidőben ennek ellenére is előbb Keogh ollózott fölé, majd Sammon pöckölte el Piqué elöl a labdát, és vihette rá Váldesre - azonban csúnyán mellélőtt.

Ezzel azonban elfáradtak az írek, akik idejük nagyrészét így is a labda kergetésével töltötték, s egyre több helyet hagytak a labda mágusainak. Főképp David Silva érezte elemében magát: a Manchester City irányítója egymás után bokázta be a passzokat az ellenfél büntetőterületén belülre, de sem Pedro, sem pedig Villa nem tudta kihasználni a kínálkozó lehetőségeket.

A második félidőben ezért több cserére is elszánta magát a Real Madrid legendája: Silva helyett a friss csapattárs Navas jött be, és egy óra elteltével a nézők vastapsa közepette lehetőséget kapott Iker Casillas és Roberto Soldado is. A gól nélküli állapotot pont ez utóbbi törte meg, amikor a 69. percben Arbeloa légibalettjét egy fordulattal elvállalta, s az pont a jobb alsóban kötött ki. 1-0!

Ezután elaludt a spanyol válogatott, s ez majdnem megbosszulta magát, amikor Sean St.Ledger közelről bepofozta csapata egyenlítő gólját... a spanyolok szerencséjére Gera Zoltán csapattársa, Simon Cox lesen volt, amikor beleért a keresztlécről kipattanóba, így nem adták meg a találatot, s nem született szenzáció. Öt perccel később a spanyol cserék végleg eldöntötték a találkozót: Juan Mata és Santi Cazorla játszott össze gyönyörűen, egyérintővel, s utóbbi passzát előbbi elegánsan emelte Randolph kapus felett a kapuba. 2-0!

A kétgólos siker valamivel elégedettebbé teheti a Vörös Fúria szurkolóit; az első félidőben azonban meglepően képben volt Giovanni Trappattoni csapata, ami intő jel lehet a spanyoloknak a Konföderációs Kupára. A brazilok aligha teszik majd meg azt a szívességet, hogy ajándékba kapott ziccereket hagyjanak ki...

Felkészülési mérkőzés
Spanyolország - Írország 2-0 (0-0)
Gól: Soldado (69.), Mata (88.)
[1420553] 2013-06-12 02:00:00 Spanyolország - Írországx;