Tenisz

A Roland Garros érdekességei számokban

  • VNA

Rafael Nadal és Serena Williams sikerei mellett számos statisztikai érdekesség miatt is emlékezetes marad a 2013-as Roland Garros.

A 2013-as francia nyílt teniszbajnokság kétségtelenül Rafael Nadal nyolcadik sikere kapcsán marad örökre emlékezetes. A férfiak között egyedülálló mutatvány (senki sem nyerte meg egyazon Grand Slam tornát ennyiszer) mellett azonban más statisztikai érdekességei is vannak a kéthetes salakos tornának. Ezekből szemezgetünk az alábbiakban:

31 - A női versenyt - tizenegy év után újra - megnyerő Serena Williams 31 mérkőzés óta számít veretlennek, ilyen sorozata korábban nem volt még az amerikai klasszisnak, aki tavaly április óta 91-4-es mérleget tud felmutatni. Az idei salakos szezonban a világelső Serena 23-0-val zárt, hiszen Charleston, Madrid és Róma után Párizsban sem talált legyőzőre. 31 évével nem mellesleg Williams lett az open éra legidősebb női győztese a Roland Garroson.

29 - Az immáron 16-szoros Grand Slam-győztes Serena Williams mindössze 29 játékot veszített hét mérkőzése alatt Párizsban, ehhez hasonló dominanciát eddig egyszer tudott kiemelt tornán felmutatni, amikor a 2002-es US Openen győzött. Az amerikai játékos mindössze egyetlen játszmát veszített a torna alatt, még az orosz Szvetlana Kuznyecova ellen a negyeddöntőben.

4 - Az open éra 1968-as kezdete óta mindössze négy olyan női teniszező akad, aki mind a négy Grand Slam-tornát legalább kétszer meg tudta nyerni. Idei sikerével Serena Williams a Steffi Graf, Martina Navratilova és Chris Evert által alkotott hármashoz csatlakozott.

43-2 - Sérülés miatti hét hónapos kihagyása után parádésan tért vissza a spanyol Rafael Nadal a nemzetközi teniszéletbe. Bár a világranglista helyezésén meglátszott a kihagyott időszak, játékán nem. A spanyol ugyanis kilenc tornáján valamennyi alkalommal döntőbe jutott és csupán kettőt nem tudott ezek közül megnyerni, 43-2-es győzelem/vereség mutatója pedig önmagáért beszél.

4 - Kiválóan szerepeltek az amerikai női játékosok a Roland Garroson, hiszen közülük négyen (Serena Williams, Sloane Stephens, Bethanie-Mattek Sands és Jamie Hampton) jutottak be a legjobb 16 közé, ilyenre utoljára a 2004-es US Openen volt példa.

12 - A szerb Novak Djokovics sorrendben a tizenkettedik Grand Slam-tornáján tudott bejutni legalább az elődöntőbe, amivel a vonatkozó örökrangsorban feljött a 23-mal messze éllovas svájci Roger Federer mögé.

59-1 - Rafael Nadal eddig kilencszer indult el a párizsi salakpályás Grand Slam-tornán, és összesen egyetlen (!) vereséget szenvedett el, még a 2009-es tornán a svéd Robin Söderling győzte őt le négy játszmában. A spanyol teniszező salakos meccseket tekintve (ha azok három nyert játszmáig zajlottak) még ennél is parádésabb mérleggel, 82-1-el áll. Az 59 Garros-győzelemből 46-ot három játszmában ért el, 11-szer veszített egy szettet, és két alkalommal (2011-ben John Isner illetve idén Novak Djokovics ellen) kényszerült döntő játszmára. Nadal 2005-ben rögtön első párizsi indulásakor alig 19 évesen nyerni tudott, előtte utoljára Mats Wilander (1982-ben) volt képes első nekifutásra megnyerni a tornát.

12 - Ennyi meccslabdát hárított a hosszú mérkőzések nagymestere, az amerikai John Isner a harmadik fordulóban a német Tommy Haas ellen. Isner a negyedik szett végén a 12. játékban kilenc (!) meccslabdát is hárított, majd hozta is ezt a szettet, igaz a döntő játszmában végül 10-8-cal így is Haas jutott tovább.

5 - A francia Jo-Wilfried Tsonga az elődöntőre ugyan elfáradt, Ferrer ellen nem ment neki igazán a játék, de így is pályafutása során ötödször jutott el egy kiemelt torna elődöntőjébe, ami az open érában egyetlen francia férfi játékosnak sem sikerült korábban.

1-15 - A francia Richard Gasquet negyedik fordulós mérlege Grand Slam-tornákon. Nem meglepő módon most is a nyolcaddöntő volt számára a végállomás, igaz a svájci Stanislas Wawrinkának végül öt szettre volt szüksége a francia legyőzéséhez.

900 - Roger Federer pályafutása újabb mérföldkőhöz érkezett a negyedik fordulóban, a Gilles Simon elleni győzelem ugyanis már a 900. sikerét jelentette a profik között. Ezzel az örökrangsor negyedik helyén áll, és már csak Jimmy Connors (1243 győzelem), Ivan Lendl (1071) és Guillermo Vilas (924) állnak előtte. Utóbbi vélhetően nem sokáig...

36 - A svájci klasszis ugyan Tsonga ellen kiesett a negyeddöntőben, de így is tovább javította saját elképesztő rekordját, miután sorozatban (!) 36. alkalommal jutott el egy Grand Slam-tornán a legjobb nyolcig.

1927 - Ez volt az eddigi utolsó és egyetlen olyan év, amikor Grand Slam tornán egy játékos három egymást követő mérkőzésen is 0-2-es játszmaarányról tudott fordítani. Ezt akkor Wimbledonban a francia Henry Cochet valósította meg, az idei Roland Garroson a negyeddöntős spanyol Tommy Robredo táncolt vissza háromszor egymás után a szakadék széléről.

10 - Utoljára tíz évvel ezelőtt, a 2003-as wimbledoni tornán fordult elő, hogy egy Grand Slam-verseny női elődöntőjébe csak az első öt kiemelt közül jussanak be versenyzők.

47 - Ennyi ütésből állt az egész torna leghosszabb labdamenete, amelyet Gilles Simon és Lleyton Hewitt első fordulós találkozóján láthattak a nézők.

14-0 - Rafael Nadal elképesztően hatékonyan játszik honfitársai ellen (is). Eddig mind a tizennégy alkalommal nyert egy torna döntőjében, ha egy másik spanyol teniszező ellen kellett játszania az utolsó mérkőzésen.

1-29 - A tavalyi döntős olasz Sara Errani nem képes átlépni a saját árnyékát, a TOP5-ben szereplő játékosok közül harminc próbálkozásból csak egyet tudott legyőzni, igaz éppen az idei negyeddöntőben a rangsor negyedik helyén álló Agnieszka Radwanska ellen tudta megszakítani eddigi rossz sorozatát.