Sportpolitika

Barcelona városa történelmi téli olimpiára készül

  • VNA

A katalán főváros, Barcelona szeretne az első olyan település lenni, amely nyári és téli olimpiát is rendezhet.

Idén november 14-én lejár a jelentkezési határidő a 2022-es téli olimpia rendezésére pályázó városok számára, így nem csoda, ha szinte napi gyakorisággal látnak napvilágot hírek az esetleges kandidációk kapcsán. Most a katalán főváros, Barcelona is beállt a sorba, amely úgy tűnik, hogy szintén ott lesz a kilenc év múlva sorra kerülő ötkarikás eseményre ácsingózó városok között. Erről beszélt legalábbis a város polgármestere, Xavier Trias egy hétfői, a Katalán Kereskedelmi Kamara által szervezett konferencián, ahol elmondta, hogy a Pireneusok térsége lenne a játékok helyszíne, így a környékbeliek támogatására is szükségük lesz a pályázat sikerre vitelében.

A barcelonai pályázat ötlete nem újdonság, azt még a korábbi polgármester, Jordi Hereu dobta be a köztudatba 2010 januárjában. Amennyiben az 1992-es nyári olimpia - amúgy rendkívül sikeres - házigazdája elnyeri a 2022-es rendezést, akkor az első olyan város lehet a Földön, amely téli és nyári olimpiának is otthont adhat. Ebben a vonatkozásban a müncheni kandidáció lehet a fő vetélytársa a katalánoknak, igaz számos további rivális is hasonló intenzitással készül már, hiszen a kazahsztáni Almaty, a svédországi Stockholm  és a szlovák-lengyel közös pályázat mellett Oslo is komolyan gondolja az esetleges rendezést. Érdekes módon Svájcban viszont a lakosság leszavazta Davos és St. Moritz közös kampányát ebben a kérdésben.

A kampányban eddig meglehetősen csendesen "nyomuló" Barcelona rendezési esélyeit alapvetően befolyásolhatja az a tény, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szeptemberben Buenos Airesben esedékes kongresszusán Madrid, Tokió és Isztambul közül melyik városnak adja a 2020-as nyári olimpia rendezési jogát. Ha a spanyol főváros lesz ugyanis a kijelölt házigazda, akkor a földrészek és országok közötti megszokott rotációs politika jegyében két évvel később aligha kapja meg ismét egy spanyol város az olimpia rendezésének jogát.