Alpesi sí

Már az osztrákok is feladják a hagyományokat?

  • VNA

A következő szezonban már a kitzbüheli Világkupa hétvégén is "csak" szuperkombinációs versenyt rendeznek.

A Nemzetközi Síszövetség (FIS) a napokban Dubrovnikban tartja naptáregyeztető kongresszusát, ahol a 2013/14-es Világkupa sorozatok menetrendjét is véglegesítik. Az alpesi sízőknél az utóbbi hónapokban fontos témának számít a kombinációs versenyszám jövője, ahol egyre inkább a csupán egyetlen szlalom futamot tartalmazó (a megszokott kettő helyett) szuper-kombinációs versenyek kerülnek előtérbe. A hagyományos, két műlesikló futamot tartalmazó kombinációs versenyt eddig a sportági nagyhatalomnak számító osztrákok védték a legjobban, most viszont úgy tűnik, hogy ők is beadták a derekukat.

Erre utal legalábbis, hogy a Kitzbühelben jövőre sorra kerülő hagyományos Hahnenkamm-versenyen első alkalommal már "csak" szuper-kombinációs versenyre kerül majd sor. Az osztrák szövetség (ÖSV) elnöke, Peter Schröcksnadel most azért szavazott mégis a változás mellett, hogy ezt a versenyformát is tesztelhessék. A másik fontos változás lesz a következő téli szezonban, hogy törlik (vélhetően az olimpia miatt is) a moszkvai városi versenyt, amelyet egy innsbrucki viadal válthat majd a naptárban.

Az olimpiai szezont ugyan még nem érinti, de eldőlt az is, hogy 22 évnyi szolgálat után - a szervezeten belül más irányba mozduló - Günter Hujara a következő szezon végén távozik a FIS versenyigazgatói posztjáról. Utóda az olasz Markus Waldner lesz majd, aki eddig az alpesi sízők Európa Kupa sorozatában töltött be hasonló posztot.