Roland Garros

Szokásos nívó, Nadal lenyűgöző meccsen verte Djokovicsot

Rafael Nadal öt játszmában verte Novak Djokovicsot a Párizsban zajló francia nyílt teniszbajnokság elődöntőjében. A címvédő a döntő szettben brékhátrányból fordított, négy óra 37 perc alatt győzött.

Nadal

A tavalyi döntőben Nadal 6:4, 6:3, 2:6, 7:5-re győzött Djokovics ellen, legutóbb pedig áprilisban Monte-Carlóban találkoztak, akkor a torna fináléjában a szerb 6:2, 7:6-re győzött. Ezúttal a sorsolás miatt már az elődöntőben, pénteken ebéd után estek egymásnak. Meggyőző adogatójátékkal kezdett Djokovics, semmire hozta a szerváját, majd Nadal már sokkal nehezebben nyerte a sajátját. Aztán a spanyol fokozatosan magabiztosabb lett, ő brékelt először, 3:3-nál a harmadikat kihasználta és ellopta a szerb szerváját. Aztán már nem volt kérdés, mindenki hozta az adogatójátékát és Nadal 6:4-re megnyerte az első szettet.

Djokovics

A második játszma úgy kezdődött, ahogy az első, 2:2-ig fej-fej mellett haladtak, majd Djokovics 30 semmiről elbukta az adogatását. A szerb a következő játékban esélyt kapott, három bréklabda kellett hozzá, de végül 3:3-ra alakította az állást. Djokovics játékba lendült, 4:3-as vezetésnél ismét bréklabdához jutott, könyörtelenül kihasználta és végül 6:3-ra behúzta a menetet.

A harmadik szett elején Nadal 1:0-ra vezetett, majd azonnal bréklabdához jutott. Djokovics próbálta menteni a partit, ütését azonban tévesen kinn látta a vonalbíró - salakon nincs challange - így a spanyol 2:0-ra elhúzott. Ez a közjáték alaposan megzavarta a szerbet, Nadal pedig kiegyensúlyozott játékkal tovább menetelt: a sikeres szerva után ismét brékelt, már 4:0-ra vezetett. Djokovics elengedte a játszmát, Nadal 6:1-re nyerte a harmadik szettet - ekkor a szerb 38, a spanyol pedig 20 ki nem kényszerített hibánál tartott.

A negyedik szett az első idézte, 3:3-nál Djokovics szervált, Nadal pedig két bréklabdához jutott. Az elsőt még hárította a szerb, a másodikat már nem, így a spanyol lépéselőnybe került. Djokovics nem adta fel, a következő játékban ő is két bréklabdához jutott és sikerült egyenlítenie (4:4), majd semmire hozta az adogatását. Nadal hasonlóan makulátlan játékkal válaszolt, 5:5-re álltak. Aztán újabb fordulatok következtek, Djokovics elbukta az adogatását, Nadal a továbbjutásért szerválhatott, de a szerb nem hajtott fejet: habár két labdára volt a kieséstől ő is brékelt, ezzel pedig kiharcolta a rövidítést. A tie-breakben már Djokovics dominált, három játszmalabdája volt, az elsőt azonnal kihasználta, 7:6-ra nyerte a negyediket.

Nadal borzalmasan kezdte a döntő játszmát, ő szervált, semmi 40-re állt és innen már nem volt visszatérés, Djokovics azonnal brékelt. Ekkor már három órája és 32 perce játszottak, a szerb hozta az adogatását és 2:0-ra vezetett. Habár többet hibázott, de ebben a pillanatban neki állt a meccs. Egyre inkább szűkültek Nadal lehetőségei, Djokovics 4:3-as vezetésnél szervált, amikor a spanyol villant, három bréklabda kellett neki az egyenlítéshez. Fordult a kocka, a hispán megnyerte az adogatójátékát, Djokovics a meccsben maradásért szervált és megoldotta (5:5). Természetesen a 6:6 sem maradt el, és miután nincs tie-break, folytatták a csatát.

Kezdődött az idegőrlő harc, az előny a mallorcainál volt, a szerb 7:7-ig tartotta magát, ekkor Nadal három meccslabdához jutott, és már az elsőt kihasználta. Rafael Nadal nyolcadszor jutott a döntőbe Párizsban. Kettőjüknek ez volt a 35. összecsapása, összesítésben a salakkirály vezet immár 20-15-re.

A korábbi világelső spanyol hét hónapos kihagyást követően februárban tért vissza, azóta pedig mind a nyolc tornán, melyen elindult, döntőbe jutott és hatot meg is nyert.

Eredmények, elődöntő, férfi egyes:
Nadal (spanyol, 3.)-Djokovics (szerb, 1.) 6:4, 3:6, 6:1, 6:7 (3-7), 9:7
 
Később:
Ferrer (spanyol, 4.)-Tsonga (francia, 6.)