NBA

LeBron James tripla-duplája okozta a címvédő vesztét

  • Barcsai Róbert

Csütörtökön kezdetét vette a nagydöntő az NBA-ben (észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság), az első mérkőzés pedig nem is okozott csalódást, hiszen óriási csatának lehettünk szemtanúi. A címvédő számára LeBron James tripla-duplája is kevés volt, így előny a Spursnél.

LeBron James

Miami-San Antonio
88-92

Ahogyan azt várni lehetett, rögtön az első mérkőzés rendkívül kiélezett csatát hozott az NBA 2012/2013-as nagydöntőjében. Az első játékrészben gyakorlatilag fej-fej mellett haladtak a felek, majd a másodikban kétszer is elhúzott ellenfelétől a Miami, de a San Antonio mindkétszer időben kapcsolt. A nagyszünet után ott folytatták a csapatok ahol abbahagyták, a záró etapban pedig hosszú idő után a Spurs ismét átvette a vezetést, sőt, bő két perccel a vége előtt a Sarkantyúsok előnye már hét egység volt. Habár a címvédő mindent megtett a siker érdekében, Tony Parker egy egészen elképesztő kosárral bebiztosította a győzelmet a vendégeknek, vagyis eddig tartott a Heat pályaelőnye.

Furcsa kimondani, de a mérkőzés negatív hőse az a LeBron James volt, aki bár 18 pontot, 18 lepattanót és 10 gólpasszt jegyzett, abszolút nem tudta hátára venni a csapatát, mivel rendkívül keveset kísérletezett, ráadásul azt is eredménytelenül tette (7/16). Pedig ezúttal a csapattársak elfogadható produkcióval álltak elő, Dwyane Wade 30 percen át remekelt, majd leeresztett és 17 ponttal végzett, de a kispadról beálló Ray Allen is betett 13-at a közösbe.

A másik oldalon Tim Duncan és Tony Parker nyújtotta a legkiválóbb teljesítményt. Előbbi első öt mezőnykísérletét kivétel nélkül elrontotta, majd egy remek második negyednek köszönhetően 20 ponttal és 14 lepattanóval végzett, míg utóbbi a hajrára kapta össze magát és 21 egységgel zárta az összecsapást.

A négy győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a San Antonio javára.

NBA
Döntő, első mérkőzés
Miami-San Antonio 88-92