Roland Garros

A hazai kedvenc szettet sem nyert, spanyol házidöntő lesz Párizsban

A negyedik kiemelt David Ferrer magabiztosan, három szettben legyőzte a hazai közönség előtt versenyző Jo-Wilfried Tsongát a francia nyílt teniszbajnokság férfi egyesének második elődöntőjében. A spanyol 31 évesen jutott be karrierje első Grand Slam-fináléjába, ahol honfitársa és jó barátja, a címvédő Rafael Nadal lesz az ellenfele.

Ferrer dupla brékkel nyitott, a hazaiak kedvence 0:5-nél eszmélt, de ez csak a szépítésre volt elég, a valenciai 33 perc alatt nagyon simán behúzta az első szettet. Ferrer stabilan ütötte be első és második szerváit is, míg ellenfelének 15 ki nem kényszerített hibája volt.

A második felvonás jóval fordulatosabb volt, Tsonga brékelt, 3:0-ra elhúzott, de ezután zsinórban kétszer is elbukta szervagémjét, így már Ferrer volt előnyben (4:3). A francia ezután fogadóként egyenlített ki. A spanyol játszmalabdáról megfordította adogatójátékát (5:5), végül rövidítésbe torkollott a szett. A negyedik kiemelt 4-0-ra elhúzott, és ez elég volt a tie-break és ezzel a játszma megnyeréséhez.

Tsonga a folytatásban sem tudott felnőni a feladathoz, 2:1-es vezetésnél Ferrer brékelt, és innentől nem volt kérdés, hogy ki jut tovább. Ferrer karrierje első Grand Slam-döntőjére készülhet, 31 évesen.

A Roland Garroson negyedszer rendeznek spanyol házidöntőt 1994 (Sergi Bruguera-Alberto Berasategui 6:3, 7:5, 2:6, 6:1), 1998 (Carlos Moyà-Àlex Corretja 6:3, 7:5, 6:3) és 2002 (Albert Costa-Juan Carlos Ferrero 6:1, 6:0, 4:6, 6:3) után. A világ valaha volt valószínűleg legnagyobb salakos játékosa, a nyolcadik párizsi győzelmére hajtó Rafael Nadal az esélyese a vasárnapi finálénak, de Ferrert se szabad leírni, szettveszteség nélkül jutott el a végjátékig. A címvédő első két meccsén négy játszmára kényszerült, míg ma Novak Djokovics ellen döntő szettben, több mint négy és fél órás csatában győzött.

Eredmények, férfi egyes, elődöntő:
Ferrer (spanyol, 4.)-Tsonga (francia, 6.) 6:1, 7:6 (7-3), 6:2
Korábban:
Nadal (spanyol, 3.)-Djokovics (szerb, 1.) 6:4, 3:6, 6:1, 6:7 (3-7), 9:7