Gyorskorcsolya

Magyar tanítványát is meglepte a világrekorder visszatérése

  • Vásárhelyi Tamás

Az 500 méteres gyorskorcsolyázás világcsúcstartója, Jeremy Wotherspoon nem csak edzőként szeretne eljutni Szocsiba, de versenyzőként meg is akarja nyerni az olimpiát.

Váratlan bejelentést tett kedden a világ egyik legjobb gyorskorcsolya edzője, a kanadai Jeremy Wotherspoon. A korábbi négyszeres világbajnok, 36 éves tréner ugyanis arról adott hírt, hogy a jövőben ismét versenyzőként képzeli el a karrierjét és szeretne ott lenni a 2014-es téli olimpián. Wotherspoon eddig sem volt távol a sportágtól, de visszatérése mindenképpen váratlannak mondható. Annál is inkább, mert arról magyar tanítványa, a szintén Szocsiba készülő, az általunk egy korábbi interjúban részletesen bemutatott Lykovcán Ágota is csak most értesült.

Lykovcán Ágota számára is meglepetés volt, hogy trénere ezentúl edzőpartnere is lesz Inzellben.

"Nagyon meglepődtem a híren, nem gondoltam volna, hogy ezt nekem is a Facebookról kell megtudnom. Semmi előjele nem volt ennek a döntésnek, hiszen Jeremy három éve nem nagyon volt már edzésben. Tavaly párszor korcsolyázott ugyan velünk edzéseken, de abból nem lehetett kiindulni. Az inzelli csoportunkban edző fiúknak ez jó hír, hiszen őket fogja tudni hajtani Jeremy lelkesedése. Szerintem továbbra is ő lesz majd az, aki összeírja az edzéstervet, a tréningek operatív irányítása viszont már nem az ő kezében lesz" - nyilatkozta a hatharom.com megkeresésére a korábbi két téli szezont a németországi Inzell gyorskocsolya akadémiáján eltöltő Lykovcán. Az utóbbi hónapokban rendkívül sokat fejlődő Ágota örömmel újságolta azt is, hogy a magyar szövetség támogatásának köszönhetően szombaton ismét elutazhat Németországba, az inzelli akadémián tapasztalható körülmények pedig segíthetik őt abban, hogy olimpiai kvótát szerezzen Szocsira.

Jeremy Wotherspoon (jobbra) a szocsi olimpia előtt maga is edzésbe áll.

A kanadai világbajnok keddi bejelentésével párhuzamosan lemondott az inzelli "Speedskating Academy" edzői posztjáról is, amit most az olimpiáig a korábbi sprint-világbajnok Jan Bos vesz majd át tőle. Ő lesz az, aki vélhetően Wotherspoon edzéseit is irányítja majd. Az utóbbi évek egyik legjobb sprinterének számító Wotherspoon az 500 méteres távon szeretné kiharcolni az olimpiai részvételt és egyben az ötkarikás elsőségre is tör, amit korábban nem sikerült neki megszereznie. A veterán kanadai pályafutása során eddig összesen 15 világrekordot állított fel, a legrövidebb távon (500) pedig 2007 novembere óta 34,03-al (Salt Lake City) övé az aktuális világcsúcs is. Eddigi legnagyobb olimpiai sikerét 1998-ban Naganóban érte el 500 méteren, ahol ezüstérmes volt, Wotherspoon a vancouveri játékok után fejezte be aktív karrierjét, azóta pedig edzőként dolgozott.