NBA

Garanciát kapott az első körre az orosz fiatal

  • MD

Szergej Karaszjov az idei NBA draft egyik nagy tehetsége garanciát kapott arra, hogy az első körben kiválasztja az egyik csapat.

Szergej Karaszjov az NBA draftig nem kér az amerikai levegőből, és visszautazott Moszkvába. Ez azonban nem azt jelenti, hogy inzultálni akarná az NBA csapatait, épp ellenkezőleg: az egyiktől minden bizonnyal garanciát kapott arra, hogy már az első körben kiválasztják őt.

Az észak-amerikai nagy bajnokságokban a draftot megelőző hetekben liga- és csapatszinten is több tesztet végeznek a fiatalokon, hogy testközelből megismerjék a játékosokat és azok teljesítményét. A 19 éves Karaszjov több meghívót is kapott csapatokon belüli fizikai tesztsorozat elvégzésére, de az orosz játékos június 27-ig az orosz fővárosban fog maradni.

A fiatal játékost már eddig is a 14. és 24. közötti helyre prognosztizálták a szakértők, de ez a mostani fejlemény talán több csapatot is elgondolkoztat azzal kapcsolatban, hogy korábban essen rá a választásuk. Az NBA-s csapatok akkor adnak garanciát egy leendőbeli draftolt játékosnak, ha az beleegyezik abba, hogy más együttesekhez nem megy el tesztelésre. Ez elriaszthatja a többi klubot a játékos ledraftolásától, és egyben a fiatalnak és az ügynökének is ad egy úgynevezett draft padlót, aminél lejjebb biztosan nem csúszik a játékos a drafton.

Karaszjovra magas termete mellett különleges dobóképessége és remek passzai miatt figyeltek fel a megfigyelők. Az orosz játékos a hónap hátralévő részében az orosz U20-as válogatottal fog edzeni, majd júliusban játszani fog a Világbajnoki Egyetemi játékokon is, ahol apja, Vaszilij lesz az edzője. Vaszilij Karaszjovot több helyen is a legjobb orosz irányítóként tartják számon, úgyhogy fiának bizonyítania kell majd, hogy az alma nem esett messze a fájától.