Sportpolitika

A lakosság dönthet a 2022-es müncheni olimpiai pályázatról

  • VNA

München nem nyerte el a 2018-as téli olimpia rendezési jogát, így a német város vezetése már a következő ötkarikás eseményt szeretné - ehhez kérné novemberben a lakosság beleegyezését is.

Hónapok, sőt évek kellenek ahhoz, amíg egy világváros vezetése rászánja magát egy olimpiai kandidációra. München 1972-ben már rendezett nyári olimpiai játékokat, a bajor nagyváros azonban szeretne az első olyan település lenni, amely egyben téli ötkarikás esemény házigazdája is lehet. Éppen ezért pályázták meg - igaz sikertelenül - a 2018-as havas-jeges játékok megrendezését. A dél-koreai Pjongcsanggal szemben elbukott pályázat után persze érthetően nagy volt a nekikeseredés, sokaknak örökre elment a kedve a hosszú pályázati procedúrától és lobbizástól. Ahogy azonban ilyenkor lenni szokott, az idő fokozatosan begyógyította a sebeket és az olimpia rendezésének ötlete is új erőre kapott, így hetek óta már a "München 2022" gondolat jegyében tevékenykednek a politikusok a városházán.

A müncheni vezetők azonban ezúttal nem szeretnék, hogy csak ők döntsenek az anyagilag is rendkívül megterhelő kandidációról (nem is beszélve az esetleg elnyert olimpiai játékok gigantikus rendezési költségeiről), ennek jogát inkább átengednék a város lakosságának. Ennek szellemében idén november 10-ére tűzték ki azt a népszavazást, amely arról hivatott dönteni, hogy München pályázzon-e a kilenc év múlva sorra kerülő téli olimpiára. A szavazást azonban nem csak a tartományi fővárosban bonyolítják le, hanem az egyaránt olimpiai helyszínként bevonni tervezett Garmisch-Partenkirchenben, Berchtesgadenben és Traunsteinben is.

A 2022-es pályázatnál - a korábbi vereségből okulva - a németek több dologban is módosítanak, így most már előre deklarálni szeretnék, hogy győztes kandidáció esetén a biatlon és sífutó versenyeket Ruhpoldingban rendezik meg - az előző pályázat esetében egy új helyszín bevonását is lebegtették, ami vélhetően nem volt jó koncepció. Az új elképzelések része lehet az a terv is, amely szerint a síakrobatika versenyekhez nem építenek új, költséges helyszínt, hanem ezen versenyeket (aerials, félcső) a már meglévő - még éppen a '72-es nyári játékokra épült - müncheni Olimpiai Stadionban rendezhetik meg. Amennyiben a novemberi népszavazás eredménye pozitív lesz, akkor a német olimpiai bizottság (DOSB) mostani ígéretének megfelelően négy nappal később hivatalosan is eljuttatja majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felé a müncheni pályázatot.

Érdekesség, hogy a népszavazásos módszer egyre inkább terjedőben van a téli játékokra pályázó városok körében, így szeptemberben Oslóban is a lakosság dönt a 2022-es pályázatról. Ugyanezen témakörben a svájci lakosok már leszavazták a gondolatot, mert a két tervezett helyszín, St. Moritz és Davos lakossága nem örült volna a játékokkal járó felhajtásnak...