Edzőkérdés

Heynckes nem megy a Realba, egyelőre pihenőt tart

Jupp Heynckes keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy szünetet tart a edzői munkájában. A 68 éves szakember nem vonul vissza véglegesen, de a Real Madridhoz sem tér vissza.

Heynckes ebben a szezonban történelmi sikereket ünnepelhetett a Bayern Münchennel, a bajor együttes irányításával megnyerte a Bundesligát, a Bajnokok Ligáját és a Német Kupát, ezzel a német futball történetének első triplázója lett. A 68 esztendős edzőt Josep Guardiola váltja a kispadon, amit már hónapokkal korábban bejelentettek. Heynckest szóba hozták a Real Madriddal, ahol az 1997-98-as szezonban BL-győzelmet ünnepelhetett. A tréner kedden elmondta, pihenőt tart a munkában, úgy érzi, a Bayern Münchennél eltöltött időszak rengeteg energiáját és erejét felemésztette, és teljesítőképessége határára jutott.

"Voltak megkereséseim, egy nagy klub különösen szeretett volna megszerezni, amely jelenleg nincs a Bayern szintjén. Most szabadságra megyek, a következő szezonra nem írok alá sehova, aztán átgondolom a jövőmet. Tavaly megígértem a feleségemnek, hogy kitöltöm a szerződésem a Bayernnél, aztán szünetet tartok. Elértem egy bizonyos kort, amikor a regeneráció több időt vesz igénybe - nyilatkozta Heynckes. - Visszavonulok-e? Nem szeretem ezt a szót használni, sosem tudhatod, mit hoz a holnap" - utalt a lehetséges folytatásra az ősz tréner.

Karl-Heinz Rummenigge vezérigazgató elmondta, szeretnék, ha Heynckes egy napon visszatérne a klubhoz. "Az ajtó mindig nyitva lesz Jupp előtt. Mindenkinél jobban megérdemli a pihenőt. Elfogadjuk a döntését. Ha véget ért a szabadsága, akkor Ulival együtt (Uli Höness elnök - a szerk.) szívesen leülünk vele beszélgetni, hogy nyitott-e a visszatérésre egy másik pozícióban."

"Egy ilyen hatalmas siker után azt tanácsolnám neki, semmilyen körülmények között ne vállaljon munkát egy másik klubnál - mondta Franz Beckenbauer, a Bayern és a német labdarúgás ikonja. - Ennél többet sehol sem tud elérni. Ha mégis folytatná, talán szövetségi kapitány lehetne, vagy vezetőként vállalhatna szerepet, például sportigazgatóként."

A Bayern München elsőként Németországból a hetedik csapat lett Európában, amelynek összejött a triplázás. Ezt a bravúrt 2010-ben az Internazionale, 2009-ben az FC Barcelona, 1999-ben a Manchester United, 1988-ban a PSV Eindhoven, 1972-ben az Ajax Amsterdam, 1967-ben pedig a Celtic Glasgow hajtotta végre.