NFL

Elhunyt a Rams legendája

  • Szabó András

Magyar idő szerint kedd hajnalban elhunyt David „Deacon” Jones, a Los Angeles Rams egykori Hírességek Csarnokához méltó karriert befutó defensive endje. A legendás Fearsome Foursome tagja 74 éves volt.

A szomorú hírt a Washington Redskins jelentette be, amely csapatban befejezte annak idején karrierjét Deacon. A klub sajtófelelőse szerint Jonest saját otthonában, természetes úton érte a halál. „Deacon Jones az NFL történetének egyik legnagyobb játékosa, a pályán kívül pedig óriás volt” – nyilatkozta Bruce Allen, az együttes általános igazgatója, akinek édesapja, George Allen edzője volt a Ramsnél a Hall of Fame-játékosnak. „A szenvedélye és a szelleme örökké inspirálni fogja azokat, akik ismerték őt. Egy szeretetre méltó tagja volt az Allen családnak, és mindig is a bátyámnak fogom tekinteni őt.

A profi futballt 1961-ben kezdő Jones a 14. körben draftolta a Mississippi Valley State egyetemről a Rams, amely játékosmegfigyelőit a védőjátékos elképesztő sebessége fogta meg. Nem választottak rosszul; 1964-70-ig minden évben részt vett az All-Star gálának megfelelő Pro Bowlon, s 1967-ben az első védőfalember lett, aki egy idényen belül száz szerelést hajtott végre. Ugyan 1972-73-ban a Chargers, utolsó évében pedig a Redskins igazolta le, de nevét mindörökre a Ramshez köti a Merlin Olsennel, Rosey Grierrel és Lamar Lundyval kialakított egységük, a Fearsome Foursome-nak (Félelmetes négyes) keresztelt védőfal, amely a hatvanas években terrorban tartotta az ellenfél támadóit.

Ugyan a sack – az a szerelés, amikor az irányítót az indulóvonal mögött viszik földre, s amely kifejezést egyenesen Deacon találta ki – csak 1982-ben vált hivatalossá, de a Rams statisztikái szerint náluk 159.5-t, karrierje során pedig összesen 173.5-t szerzett. Ezzel Bruce Smith és Reggie White mögött minden idők harmadik legsikeresebb játékosa lenne a becenevét az egyetemen kapó, tanári módon játszó Jones, akit az első adandó alkalommal, 1980-ban a Hírességek Csarnokába választottak, s aki pályafutása után filmszínészként dolgozott.

Deacon Jones pályafutásának legszebb pillanatai