Szavazás

Kié a szezon legnagyobb gólja?

Ibrahimovic, Messi, David Luiz, vagy egy teljesen ismeretlen srác a skót kettőből? Esetleg egy nő? Görgesd velünk végig a szezon legnagyobb góljait, és döntsd el, kié volt a legszebb.

A hétvégi magyar és spanyol bajnoki fordulókkal, valamint a német kupa döntőjével hivatalosan is lefőtt a 2012/2013-as európai futball-szezon, úgyhogy itt az értékelések, az álomcsapatok és a gólösszefoglalók ideje. Mi most az utóbbival indítunk, egyrészt, mert senki ne mondja, hogy nem a legbrutálisabb gólokat végignyálazni a legizgalmasabb, másrészt pedig tényleg érdekel bennünket a véleményetek: ki bikkantotta/pöcizte/ollózta/cselsorozatolta/csavarta az idény legszebb találatát?

A) Zlatan Ibrahimovics (vs. Anglia)
Joe Hart idei tucatnyi érthetetlen potyájának legemlékezetesebbje, a gól, ami után legjobb esetben is csak annyit tudsz mondani: „ezt most akkor, hogy?”  Hát így.

B) Lionel Messi (vs. Athletic Bilbao)
Középen átveszi, megtolja, egy pöci jobbra, egy vissza balra, egy védő lepattan, másik három meg mintha direkt ülne bele a cselbe - pedig nem, ez a gyerek egyszerűen ennyire zseniális.

C) Bryan Punty (vs. Livingstone)
Igen, jól látjátok, a favágók földjén, Skóciában. Vak tyúk és a szem?

D) Yussef Toutouh (vs. Randers)
Dániában ilyen egyszerű: egy felívelt labda, egy jó ütemű csúsztatás, átvétel, esernyőcsel, lefordulás, és még mielőtt leesne a labda, bumm. Gól, de mekkora.

E) Oscar (vs. Juventus)
Csak, hogy maradjunk a mintaszerű lefordulásoknál, íme a Chelsea-be üstökösként berobbanó Oscar bombája. Egy zseniális first touch (a magyar nevét éppen most keresgélik a kollégák odaát), egy pofátlanul megdöbbentő megkerülős csel, és egy fantasztikus tekerés. A hosszú pipába.

F) Jordi Amat (vs. Valladolid)
Mintha csak Angliában lennénk, a bekk katasztrofálisan veszi át, a méterekre pattanó labda után átnyargal az ellenfél térfelére, felnéz, megnyújtja. Igen ám, csakhogy itt gól a vége. Tudatos-e?

G) Robert Lewandowski (vs. Malaga)
Minifilmen a Kloppo-stílus. Letámadás a félpályánál, labdaszerzés, egyérintő, kiugratás sarokkal, finom pöci a kapus felett, gól. És persze ki más, Lewandowski.

H) Panagiotis Koné (vs. Napoli)
Öt perc a végéig, vezet a sokkal esélyesebb hazai csapat. Ki ne álmodott volna már arról, hogy ilyen helyzetben betör a tizenhatoson belülre, lendületből rástartol a beívelésre, majd kapásból, félfordulatból vágja a léc alá? A különbség köztem és Koné között az, hogy neki összejött.

I) Massimo Gobbi (vs. Palermo)
És ha már Serie A, akkor egy friss élmény, a legszebb Mracskó-bajszos emlékeket idézve.

J) Fabrice Fokobo (vs. Tottenham)
Bár Sallói Pista szerint ilyet bárki tud rúgni (becsukom a szemem, leszorítom a rüsztöt, aztán hadd szóljon), a futottak még kategóriában talán elfér. Cirka negyvenről, kapásból, a ficakba. Hmm.

K) Martin Jiranek (vs. Tyerek Groznij)
Szegény csecsent az ág is húzza, avagy így kell kiszedni a pókot a hosszú felsőből. Állítgatás nélkül, vagy ahogy a kommentátor mondja, „kakoj gol”.

L) Elizabeth Jeppesen (vs. Sandviken)
Skandináviában a hölgyek sem szívbajosak, ha hatalmas gólokról van szó, Jeppesen kisasszony, például mindjárt férfiakat megszégyenítő performasszal állt elő. Még jó, hogy volt kamera a közelben.

M) Shahriyar Aliyev (vs. Inter Baku)
Szöglet, sarkazás, gól. Azeri módra.

N) Franck Ribéry (vs. Mönchengladbach)
Nem lenne illendő kihagyni a listából a frissen triplázott Bayern München idei talán legjobbját, Franck Ribéryt, meg amúgy is, azért ő lába is el-elsülögetett ebben a szezonban. Például a Mönchengladbach ellen.

O) Philippe Mexés (vs. Anderlecht)
Ha valakitől sosem vártunk volna ilyesfajta gólt, az egészen biztosan Mexés, de hát ilyen a világ, tele van meglepetéssel, a magyar GDP-növekedés is kilőtt az ezeréves várakozás után. Egy szép ollónak egyébként is mindig van helye egy hasonló listán.

P) Matthew Lowton (vs. Stoke)
Mindig öröm nézni, ha valaki púposra tömi a Britanniai (sic!) orkok hálóját, de hatványozott az öröm, ha magyar vonatkozása is van a dolognak. Márpedig Lowton esetében van, hősünk ugyanis néhány esztendővel ezelőtt még a Ferencvárosba próbálta meg beverekedni magát – igaz, kevés sikerrel. Nyilván azért, mert nem lőtt ilyeneket.

Q) Simon Cox (vs. Birmingham)
Furcsa lehet a felismerés, de Championship meccsekre nem csak a pazar hangulat és az émelyítően tradicionális csontzene miatt érdemes járni, hanem mert az ember viszonylag gyakran csíphet el zseniálisan nagy dugókat is. Olyat, mint például ez.

R) Andrija Zivkovic (vs. Moldova U17)
Lám-lám, mikre képes a csapatmunka, és egy begyakorolt figura. Már U-17-ben is.

S) David Luiz (vs. Fulham)
Ha már okosnak nem okos, legalább ügyes legyen, gondolhatta Isten, amikor megteremtette David Luiz-t, és bizony nem is számított rosszul.