Férfi kosárlabda NB I

Nem tört meg a házigazdák sorozata, negyedszer bajnok az Alba

  • MTI

Az alapszakasz-győztes Alba Fehérvár 75-66-ra legyőzte a címvédő Szolnoki Olaj csapatát vasárnap a férfi kosárlabda NB I döntőjének ötödik, utolsó találkozóján, ezzel 3-2-re megnyerte a finálét, és fennállásának negyedik aranyérmét szerezte meg.

Báder Márton, a Szolnok centere (k), Demian Hollis (b) és Brandon Wood (j), a Székesfehérvár játékosai a férfi kosárlabda NB I döntőjének ötödik összecsapásán, az Alba Fehérvár - Szolnoki Olaj KK mérkőzésen Székesfehérváron a Vodafone Sportcentrumban

A finálé ötödik, utolsó felvonására már elővételben elkelt minden jegy a Gáz utcai csarnokban, amely a jelenlegi formájában utoljára adott otthont kosármeccsnek, mivel hamarosan átépítik.

A sorsdöntő csata érthetően ideges légkörben, sok kihagyott helyzettel indult. A jól lepattanózó Szolnok nyugodott meg előbb - amely ebben a szezonban még nem nyert Fehérváron -, de a triplák nélküli nyitónegyed így is mindössze 24 pontot hozott. A második játékrészben a negyedik - és 2000 óta első - aranyérmükre hajtó házigazdák főként Ronald Moore révén nyolc ponttal elhúztak (26-18), majd miután a bírók megadták Damian Hollis dudaszós kosarát, a nagyszünetben 29-22 volt az állás.

Az első félidőben csupán két hárompontost láthatott a közönség, s a kosárínséget az is jól mutatja, hogy a 15 büntetőből összesen csak nyolc volt sikeres.

Térfélcsere után aztán beindult a pontgyártás, potyogtak a szebbnél szebb találatok, az Alba őrizte 6-8 pontos előnyét, mígnem Szabó Zsolt triplájával már 50-40 állt az eredményjelzőn. Az 54-44-ről rajtoló zárószakaszban Dzunics Braniszlav vezetőedző tanítványai kemény küzdelemben tartották a különbséget, noha legjobbjuk, Keller Ákos négy személyi hibával a kispadra kényszerült. A címvédő Tisza-partiaknál - akik az alapszakasz helyett az Adria Ligában szerepeltek - csak a kapitány Báder Márton járt 10 pont felett, míg a túloldalon Moore tarthatatlan volt, s a fehérváriak a hajrában már közönségszórakoztató játékkal nyerték meg a döntő ötödik találkozóját.

A fehérváriak korábban 1998-ban, 1999-ben és 2000-ben hódították el a bajnoki trófeát.

Férfi kosárlabda NB I
döntő, ötödik mérkőzés
Alba Fehérvár-Szolnoki Olaj 75-66 (12-12, 17-10, 25-22, 21-22)
legjobb dobók: Moore 17, Woods 15, Hollis 13, Szabó 12, Keller 12, illetve Báder 15, Florence 11
A döntő végeredménye: 3-2 az Alba Fehérvár javára.