NHL

Csodát tett a Boston, lenullázta a Penguinst

  • MD

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) keleti főcsoportdöntője is elrajtolt szombaton, amit meglepetésre a Boston Bruins 3-0-ra nyert meg idegenben a Pittsburgh Penguins ellen.

Pittsburgh Penguins - Boston Bruins 0-3

Nem tapogatózott egymással a Boston és a Pittsburgh, és rögtön egymásnak esett a keleti főcsoport két talpon maradt óriása. A vendég Bocsok már az első harmad elején megtapasztalhatták, milyen érzés kivédekezni a Pittsburgh életveszélyes emberelőnyét, de a Bocsok vették az akadályt.

A harmad ezután maximum fokozaton pörgött, és egyik kapus sem unatkozhatott, hiszen hol itt, hol ott alakítottak ki helyzetet a mezőnyjátékosok. A kilencedik percben megszületett a párharc első gólja, David Krejci lapos lövése csurgott át Tomas Vokounon. A Pittsburgh ezt követően még jobban nyomott, igaz a kiállítások rendre megszakították a tempójukat, de a Bruins sem tudott élni az emberfóros lehetőségekkel.

A végén csak nüansznyin múlt, hogy nem döntetlennel vonultak a szünetre a csapatok. A Pittsburgh az utolsó fél percben teljesen beszorította a Bruinst a kapuja elé, majd Jevgenyij Malkinnak egy már elvetődött kapus mellett kellett belőnie fonákkal a korongot, ami viszont a túlsó kapuvasról kifelé pattant a hazai szurkolók legnagyobb sóhaját kiváltva. A Pittsburgh az idei playoffban csak harmadszor maradt eredménytelen az első harmadban.

David Krejci (46) folytatta csodás menetelését a playoffban, két góllal vette ki részét a győzelemből

A folytatásban Matt Cooke alapozta meg a hangulatot, miután Adam McQuaiddel úgy ütközött hátulról, hogy a Bruins-játékos a palánkról pattant vissza, és másodpercekig mozdulatlanul maradt. A régebbi Bocsoknak talán rögtön eszébe villanhatott Cooke pár évvel ezelőtti megmozdulása, ami Marc Savard pályafutásának végét jelentette. Cooke-ot talán bűnös múltja miatt is, azonnal kiszórták a bírók véglegessel.

A Boston háromperces emberelőnynek örvendhetett csak, mivel Chris Kellyt is kiküldték a bírók két percre. A vendégek bár gólt nem tudtak lőni, átvették a mérkőzés irányítását a harmad végéig: a Pittsburgh kontrákkal operált, míg a Bruins hosszú időkre be tudta szorítani a Penguinst a saját harmadában. Mégis egy kiugratás után szerezhette volna meg a második gólt a Bruins. Patrice Bergeron el is fektette Vokount, ám a korongot már nem tudta rendesen kezelni, és az kicsúszott az irányítása alól.

A harmad végére a Penguins felpörgött, főleg azok után, hogy Brad Marchand lemásolta Cooke mozdulatát, és hátulról a pittsburghi kispad kapujára lökte James Nealt. Bár az ütközés a lassításból is tisztán láthatóan veszélyes volt, csupán két perccel jutalmazták Marchandot a bírók. A harmad végét jelentő dudaszót követően el is szakadt a cérna a bírói következetlenség miatt, és kisebb csetepaté alakult ki a pálya közepén: Patrice Bergeron és Jevgenyij Malkin a kesztyűiket is ledobták, és az orosz center gyorsan maga alá gyűrte a Boston játékosát.

A Pittsburgh emberelőnyben kezdhette a záró felvonást, de Tuukka Rask és brigádja ezt a feladatot is megoldotta. Egyre jobban kitámadt a Penguins az egyenlítés reményében, de David Krejci ismét villantott egyet, és bekotorta saját kipattanóját a kétgólos előnyért. Crosbyék ezután feltettek mindent egy lapra, de cserébe újabb nehézkes visszazárásért büntetett a Boston, Nathan Hortonnak Milan Lucic passza után csak az üres kapuba kellett betalálnia.

A meccs könnyen ismét izgalmassá válhatott volna, azonban a finn portás előbb Crosby lövését semlegesítette közelről, majd Chris Kunitz szóló akcióját akadályozta meg, mellyel nagyjából szerte is foszlatta a reményeket a hazai fordítással kapcsolatban. Rask végül hibátlanul hozta le a mérkőzést, ami pályafutása első playoff-shutoutja lett így 29 védéssel. Ezzel együtt a Penguins az idei playoffban először maradt lőtt gól nélkül, Crosbyék gólátlaga 4 felett volt idáig. A Pingvinek hétfőn hazai pályán javíthatnak a párharcban.

NHL rájátszás
Keleti főcsoportdöntő
Pittsburgh Penguins - Boston Bruins 0-3