Tragédia

Holtan találták a spanyol hegymászót

  • MTI

Meghalt egy rutinos spanyol hegymászó a világ hetedik legmagasabb hegyén, a Dhaulagirin Nepálban: Juanjo Garra ereszkedés közben elesett és nem tudták lehozni a hegyről.

Garra

A katalán sportember halálának hírét a hegymászó blogján és Twitter-oldalán is megerősítette családja - jelentette hétfőn az EFE spanyol hírügynökség. A Juanjo az égben maradt című írásból kiderült, hogy a megmentésére tett erőfeszítések ellenére Garrának nem sok esélye volt a túlélésre, mert túl sok időt töltött extrém magasságban. A hegymászó csütörtökön feljutott a Dhaulagiri 8167 méteres csúcsára, majd megkezdte az ereszkedést. Az őt kísérő serpa azonban megcsúszott és magával rántotta őt. A spanyol hegymászó elesett és eltörte a bokáját, nem tudott mozdulni.

Garra társa, Manuel González elmondta, olyan magasságban - 7700 méteren - voltak, amelyet nehéz elérni, helikopterrel pedig szinte lehetetlen. Pénteken González úgy döntött, tovább indul lefelé, hogy megpróbáljon segítséget szerezni, míg a serpa - aki most már egy katmandui kórházban lábadozik - Garrával maradt, egészen annak utolsó leheletéig. González fagyási sérüléseket szenvedett lábain.

Szombaton mégis - a rossz időjárási körülmények ellenére is - helikopter indult a keresésére, de nem találta. Aznap még beszéltek Garrával, aki akkor már két éjszakát töltött 7700 méteren. Három serpának végül vasárnap délután sikerült feljutnia a szerencsétlenül járt sportemberhez, akinek oxigént, élelmet és gyógyszert vittek. Garra akkor azonban már nagyon gyenge volt, elutasította az oxigént - mondta el González. Múlt éjszaka - soraiban egy orvossal - egy másik csapat érkezett, de már nem találták életben a katalánt. Juanjo Garra 1963-ban született Léridában. A helyiek által Fehér hegyként emlegetett Dhaulagiri volt a nyolcadik nyolcezer méter feletti hegycsúcs, amelyet meghódított. Holttestét nem hozzák le a hegyről.