NOB

Baj lesz, ha már szerda estére eldől a birkózás sorsa

  • MTI

Szerda estére kiderül, a birkózók elmúlt hónapokban mutatott erőfeszítései elegendőek lesznek-e arra, hogy a sportág megőrizze esélyét az ötkarikás műsoron maradásra, ekkor dönt ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága a nyolc jelentkező sportágról.

A szentpétervári ülésen nem az a tét, hogy melyik sport kerül fel a 2020-as programba, hanem hogy a nyolc közül (a birkózás, illetve a vusu, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate, a wakeboard, valamint a baseball és a softball közösen) melyek maradnak versenyben a szeptemberi NOB-közgyűlésig.

A birkózás nem új sportág, sőt, már az ókori játékokon, majd - az 1900-as olimpiát leszámítva - valamennyi újkorin is jelen volt, ám februárban a NOB vb úgy döntött, hogy a hét év múlva sorra kerülő eseményre - a londoni játékokon szerepeltek közül egyedüliként - nem garantálja a helyét.

A téli végrehajtó bizottsági határozat sokként érte a sportág valamennyi képviselőjét, s szinte lavinaszerű változásokat indított el a nemzetközi szövetségben (FILA). Néhány nappal később ugyanis megvonták a bizalmat az addigi elnök Raphaël Martinettitől, s ideiglenesen, majd másfél hete Moszkvában már rendes szavazással véglegesen is a szerb Nenad Lalovicsot bízták meg az elnöki teendőkkel.

A közvélemény elsősorban a kívülállóknak kissé átláthatatlan szabályok megváltoztatását várta, míg a NOB olyan hiányosságokra hívta fel a FILA figyelmét, mint a női és sportolói képviselet szinte teljes hiánya a szövetségben. A szövetség éppen ezért az elmúlt időszakban nem csupán világméretű kampányt indított a birkózásért - aminek során például az amerikaiak és az irániak látványos gesztusokkal fogtak össze -, hanem az elvárt változtatásokat is végrehajtotta, mind szervezetileg, mind a szabályokat tekintve.

"A szövetség jól láthatóan megértette a februári döntés okait, s megfelelően reagált - mondta Jacques Rogge, a NOB elnöke. - Ez még nem jelenti azt, hogy garantált az olimpiai helye, ám a hiányosságokat pótolta a sportág."

A végrehajtó bizottság szerdán zárt ajtók mögött hallgatja meg a nyolc jelentkező prezentációját, s még aznap este eldönti, mely sportágakat tartja olimpiára alkalmasnak. Korábban arról volt szó, hogy a vb kettő, esetleg csupán egy sportot terjeszt majd a NOB-közgyűlése elé, az AP amerikai hírügynökség azonban úgy tudja, hogy akár három vagy négy jelöltet is állíthat: az esélyek alapján a birkózás, a karate és a fallabda is "befutó" lehet.

A keddtől péntekig tartó vb-ülés fontos állomása lesz a NOB elnöki posztjáért és a 2020-as nyári játékok rendezési jogáért folyó küzdelemnek is. A Rogge helyére pályázó valamennyi jelölt, s a három város, Isztambul, Madrid és Tokió is képviselteti magát az eseményen, s vélhetőleg komoly lobbitevékenységet folytat majd, hogy a szeptemberi, Buenos Aires-i közgyűlésen jó pozícióból várja a szavazást.

A szeptemberben 12 év után leköszönő Rogge helyére már most öt jelölt van, de könnyen elképzelhető, hogy a sor a héten tovább bővül. Thomas Bach, a NOB német alelnöke, Ng Ser Miang, Szingapúr korábbi Magyarországra akkreditált utazó nagykövete, aki szintén a NOB alelnöke, illetve a Puerto Ricó-i Richard Carrion, a NOB pénzügyi bizottságának vezetője, Vu Csing-kuo, a NOB vb tagja, a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) tajvani elnöke, illetve Dennis Oswald, a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) első számú vezetője is biztosan indul. Mellettük sokan Szergej Bubkának, a rúdugrás világcsúcstartójának a kandidálását is biztosra veszik, s a legendás ukrán atléta a hírek szerint Szentpéterváron hivatalosan be is jelenti majd ezen szándékát.