NHL

A párharc lezárására készül a Red Wings

  • MD

A Detroit Red Wings hetedik kiemeltként magyar idő szerint kedd hajnalban kiejtheti a ligaelső Chicago Blackhawkst, és Henrik Zetterbergék bíznak benne, hogy ismét erőt tudnak meríteni a közönségükből.

Az elmúlt évekkel ellentétben a Detroit Red Wings idén az esélytelenek nyugalmával vágott neki a playoffnak. Miután Nicklas Lidström tavaly visszavonult, rengeteg fiatallal kezdte meg a csonka szezont a Detroit, és már az is nagy eredmény volt a játékosoktól, hogy sikerült a rájátszás, folytatva ezzel a leghosszabb aktív playoff-szériát 22 idénnyel.

Az első körben azonban a Vörös Szárnyak nem álltak ki feltartott kezekkel az Anaheim ellen, és hét meccsen továbbmentek, és jelenleg egy győzelemre vannak a főcsoportdöntőtől a ligaelső Chicago Blackhawks ellen is.

Henrik Zetterberg, a csapat újdonsült kapitánya szerint a hazai meccsek hangulata kulcsfontosságú az idei menetelésben. A Red Wings zsinórban négy mérkőzést nyert meg otthon, és az utóbbi nyolc hazaiból hét alkalommal győztesen kerültek ki a Vörös Szárnyak.

"Jó páran eljutottak közülünk messzire a playoffban, amikor már nagyon hangos a közönség. De idén már a szezon kezdete óta olyan a hangzavar, hogy nem is hiszem, hogy részem lett volna hasonlóban már a playoff első körétől" - nyilatkozta Zetterberg.

Mike Babcock vezetőedző sem tagadja a közönség közreműködését a sikerükben.

"Amikor jól játszol a közönséged előtt, akkor van miért szurkolniuk és az ki tud segíteni. Amikor viszont nem játszol jól, akkor nem sok mindent tudnak tenni érted. Mi szeretünk otthon játszani, ez kényelmes számunkra. Nagyszerű munkát végeztünk, hogy a drukkereink ismét izgatottak a Red Wingsszel kapcsolatban, mert ez most egy teljesen más csoport, mint az előző években."

Ken Holland általános igazgató szerint nagy szerepe van a közönség új hozzáállásának ahhoz, hogy a Detroit idén papíron és a tabella szerint is gyengébb az ellenfeleknél, de pont ez a felállás oldja fel a szurkolók eddigi gátlásait, akik a korábbi években visszafogottabban szurkoltak.

Az ötödik meccsen a Chicago 45-26-os lövésarány mellett 4-1-re diadalmaskodott, melyre mondhatni, hogy papírformaszerű eredmény született. A Detroit azonban helyt akar állni a hatodik találkozón, mely könnyen az utolsó playoff-meccs lehet idén a Joe Louis Arénában. Holland és a többiek biztosak benne, hogy a közönségen nem fog múlni a továbbjutás kivívása.

"Amikor hallod a közönség buzdítását, az az energia a cserepadra vándorol, onnan pedig csak egy-két cserének kell eltelnie, hogy a meccs lendülete megforduljon. A drukkereink tisztában vannak vele, hogy az idei egy másfajta, fiatalabb csapat. Ahogy egyre messzebb jutottunk, biztos vagyok benne, hogy élvezték, hogy szemtanúi lehettek eme csapat fejlődésének."