Coppa Italia

A Sasok diadalmaskodtak a római kupadöntőn

A Lazio Senad Lulic góljával legyőzte az ősi rivális AS Romát az Olasz Kupa vasárnapi döntőjében.

Az olasz futball talán legádázabb párharcát rendezték a Coppa Italia fináléjában, ahol a két fővárosi együttes csapott össze mindkettejük hazai pályáján, a Stadio Olimpicóban. A Roma a hatodik, a Lazio a hetedik helyen végzett a Serie A-ban, vagyis a trófea mellett az Európa Liga-indulás volt a tét.

Ahogyan az várható volt, feszült hangulatban kezdődött a derbi, Ledesma már az első percben besárgult. A Sasoké volt az első helyzet, a 4. percben Lulic löketét Lobont védte, a kipattanóra Klose érkezett, de nem tudta a kapuba kanalazni a labdát. A 9. percben Totti 24 méterről tekert, kissé erőtlenül, Marchetti hárított. Egy perccel később Bradley jobbról próbálkozott, jócskán a jobb alsó mellé ment lövése. A 18. percben Marchettié lett Lamela távoli lövése, a túloldalon Ledesma hasonló kísérlete nem találta el a kaput sem. A 35. percben Klose az ötösről fejelt, Lobont reflexből belekapott a labdába, a kipattanóhoz nem fért hozzá Biava. A félidő végén Marquinhos jobb oldali beadását Destro fejelte a léc fölé. Óvatosan játszottak a csapatok az első félidőben, inkább a védekezésre koncentráltak, a gólhoz a Lazio állt közelebb.

A második felvonás elején Marquinhos egy percen belül kétszer is lőtt, de egyik sem volt veszélyes Federico Marchetti kapujára. Pár perc múlva meghúzódott Cristian Ledesma, az égszínkékek csapatkapitánya zokogva, hordágyon hagyta el a pályát, Mauri váltotta. Az 59. percben Francesco Totti veszélyeztetett, a kapu fölött suhant el lövése, majd a veterán kapitány egy legurított szabadrúgásból bombázott a lelátóra.

A 68. percben Mauri jobbról tette be középre a labdát, de Klose nem érte el. A túloldalon Destro nyolc méterről fordult kapura, Marchetti vetődött a labdára. A 71. percben megszerezte a vezetést a Lazio: Candreva jobb oldali beadását Lobont kiütötte, Marquinhos nem tudott felszabadítani, a hosszú oldalon érkező Senad Lulic pár méterről a kapuba helyezett (0-1). Rögtön egyenlíthetett volna a Roma, Totti beívelt szabadrúgása a kapus a felső lécre ütötte, onnan kifelé pattant a labda. Andreazzoli kockáztatott, vőd helyére támadót cserélt (Balzaretti-Osvaldo), de a hátralévő időben helyzetig sem jutottak el a Farkasok. A hosszabbításban Mauri előtt volt a meccslabda, kihagyta a ziccert, de így is nyert a Lazio. A Sasok 2009 után hódították el ismét, összesen hatodszor a Coppa Italiát.

Coppa Italia, döntő:
AS Roma-Lazio 0-1 (0-0)
gólszerző: Lulic (71.)