NHL

Nem kegyelmeztek a Pingvinek, 2009 után ismét főcsoportdöntőznek

  • MD

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) rájátszásának pénteki játéknapján megszületett az első továbbjutó a főcsoport-elődöntők körében. A Pittsburgh Penguins hazai pályán ismét hengerelve 6-2-re győzte le az Ottawa Senatorst a párharc ötödik meccsén, így 4-1-es összesítéssel jutott tovább a keleti főcsoportdöntőbe.

Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators 6-2

Az Ottawa Senators csapatkapitánya, Daniel Alfredsson az ötödik találkozó előtt kikelt magából, miszerint az újságírók félreértelmezték a negyedik meccs utáni szavait, amikben lemondóan nyilatkozott a párharc kimeneteléről. Tekintve az ötödik felvonás végeredményét, lehet, hogy mégsem az újságírókban volt a hiba.

A Pittsburgh Penguins játékosai is akként vélekedtek, hogy nagyobb kétségbeesésre és küzdelemre számítottak a kiesés szélére sodródott Ottawától, de ehelyett a kanadaiak belenyugodtak a sorsukba, amit Sidney Crosbyék nem is hagytak kihasználatlanul. James Neal és Kris Letang vezérletével gólparádéval tettek pontot a párharc végére, és 2009 után ismét keleti főcsoportdöntőben játszhatnak.

A Pingvinek nem vették le a lábukat a gázpedálról, és öt meccs után már főcsoportdöntőben találják magukat

Neal mesterhármast és egy gólpasszt is jegyzett, Letang pedig góllal és két assziszttal vette ki részét az Ottawa alapos megleckéztetéséből. Craig Anderson, akit az első körben a párharc legjobb játékosának kiáltott ki az ottawai és a montreali edzőstáb is, a Pittsburgh ellen már nem tudta hozni formáját - jobban mondva, hozta a szokásosat, mely pályafutása során jellemzi a Pingvinekkel szemben - és ezúttal 33 lövésből kapott be hat találatot, jelentősen lerontva kapusstatisztikáit.

A Pittsburgh abszolút dominálta a párharcot, öt meccsen 22 gólt lőttek Crosbyék, tartva ezzel az első kör négyes gólátlagát. A széria 327 percig tartott,  az Ottawa pedig csupán 17 percig vezetett. Az Ottawának az elmúlt öt évben immár harmadszor jelentette a Pittsburgh a végállomást a playoffban.

A Penguins 2009 után először játszik a keleti főcsoportdöntőben, abban az évben végül a Stanley-kupát is elhódították. Eddig minden jel arra mutat, hogy beigazolódnak azok a korábbi félelmek, miszerint a Pittsburgh túlságosan megerősödött a cserestop környéki cserékkel, és nincs igazi kihívója keleten. A Boston Bruins - vagy valamilyen csoda folytán, a New York Rangers - erre rácáfolhat majd a főcsoportdöntőben.

NHL rájátszás
Főcsoport-elődöntő
Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators 6-2