Sportfogadás

Már eddig is kaszáltunk a fehérváriakkal, mi jöhet még?

  • Nacsa Tamás
megosztom

Hűséges olvasóink jól tudják, már múlt hét vasárnap megfogadtuk, hogy az Alba Fehérvár csapata nyeri az idei férfi kosárlabda-bajnokságot. Akkor még nem tudtok, hogy kivel találkoznak a kék-fehérek, nos azóta az ellenfél kilétére is fény derült, aki nem más, mint a Szolnoki Olaj. Ezt követően rengeteg oddsmódosítás történt, sőt a felek már az első mérkőzésükön is túl vannak, így eljött az ideje egy kis esélylatolgatásnak.

Dzsunics és az Alba trónfosztásra tör / fotó: Burány János - bb1.hu

Mi történt eddig?

A bukmékerek a múlt heti cikkünk megjelenése után szinte egyből módosították is a végső győztes szorzóit. Ugye, mi az Alba Fehérvárra fogadtunk 5.50-es szorzón, amit nagyon soknak éreztünk, de úgy látszik, kapcsoltak az oddsmesterek, hiszen egészen 4.00-ig csökkentették a kék-fehérek szorzóját. Ezt követően a Szolnoki Olaj egy drámai csatában felülmúlta a Paksi Atomerőmű gárdáját, vagyis fény derült a döntő másik részvevőjére is, ami egy újabb oddmódosítással járt. A hét elején a BWIN munkatársai a döntő párosításának kialakulása után egyből frissítették a szorzóikat a végső győztesre, ami ekkor így nézett ki: Szolnok 1.40, Alba Fehérvár 2.75. Aki már ekkor úgy döntött, hogy egy percet sem akar izgulni, hanem a biztos profitot választja, egy Olajra kötött fogadással bő 11%-os nyereségre tehetett szert.

Véleményünk szerint a pályaelőnyben lévő fehérváriakra még mindig túl magas szorzót kínáltak a bukik, főleg annak tükrében, hogy időközben kirakták az első mérkőzés oddsait, ahol az Albára 1.70-ért, míg az Olajra 2.05-ért lehetett fogadni. Reálisan valahogy így kellett volna, hogy a végső győztes szorzói is kinézzenek. Talán emiatt, de ismét oddsmódosítás történt a végső győztes kilétét illetően, hiszen a szolnokiak oddsa 1.50-ig emelkedett, míg a fehérváriaké 2.40-re csökkent. Aki ezek után döntött a kiszállás mellett, az szűk 18%-os profitot könyvelhetett el.

Ezután eljött a szerdai nap, amikor a döntő első mérkőzését rendezték. A találkozó elején a fehérváriak állva hagyták a vendégeket, hiszen nagyon gyorsan nyolcpontos előnyre tettek szert. Így Nenad Ascserics, a vendégek mestere, kénytelen volt időt kérni, ami után a szolnokiak megnyugodtak, és az első negyed végére két pontra felzárkóztak. A második etapban végig az Olaj volt a jobb, mintha a fehérváriaknak lett volna kevesebb idejük pihenni a találkozóra, aminek meg is lett az eredménye, hiszen a Tisza-partiak öt pontos előnnyel vonulhattak a nagyszünetre. Ekkor úgy tűnt, hogy a szolnokiaknak tényleg sikerült rendbe tenni a fejeket, és akár már az első meccsen elvehetik a pályaelőnyt.

A harmadik negyed közepéig felváltva estek a pontok, majd a fehérváriak átvették a játék irányítását, és végül 13 (!) ponttal nyerték meg ezt a játékrészt, így összességében nyolc pont volt a hazaiak előnye. Az utolsó etap egy szolnoki technikai faulttal kezdődött, aminek a végén már 11 egység volt az Alba előnye. Így a kék-fehéreknek gyakorlatilag már csak annyi dolguk volt, hogy a mérkőzés végéig megtartsák előnyüket, ami sikerült is, hiszen végül kilenc ponttal, 79-70-re legyőzték a tavalyi bajnok Szolnok gárdáját.

A fehérváriak játéka a gyors kosárlabdára épül, viszont szerdán talán túlságon is gyorsan akartak játszani, hiszen nagyon sokszor csak pár másodpercig támadtak a hazaiak. Ahogy átvitték az ellenfél térfelére a labdát, jött egy passz, vagy még az se, majd egyből rádobás következett. Úgy tűnt, mintha a kék-fehérek lennének tíz pontos hátrányban, pedig épp ők vezettek ennyivel. Ez a játék nem bosszulta meg magát, viszont a következőkben erre nagyon kell figyelnie az albásoknak. Az viszont kézzel fogható volt, hogy a hazaiak csapatként mozogtak a pályán, és nem egyénieskedtek, mint a szolnokiak. A vendégek játékát nagymértékben James Florence határozta meg, hiszen minden egyes támadás rajta keresztül ment végig. Egyébként az amerikai játékos ismét extra teljesítményt nyújtott, de mivel rajta és Báder Mártonon kívül senki sem emelkedett az átlag fölé, így egyértelmű volt, hogy az Olaj nem nyerheti meg ezt az összecsapást.

Természetesen a finálé első mérkőzésének másnapján ismét szükségesnek érezték a bukmékerek, hogy változtassanak a végső győztes szorzóin, ami jelenleg is így fest: Szolnok: 1.65, Alba Fehérvár 2.10. Aki még nem fogadott vissza, és már nem akar tovább izgulni, az most 27%-os profitra tehet szert, függetlenül attól, hogy végül ki nyeri meg a bajnokságot. Időközben a döntő második mérkőzésének az oddsai is ismertek lettek, amelyek még most is eléggé egyoldalúan néznek ki: Szolnok 1.30, Alba Fehérvár 3.20. Véleményünk szerint az első meccs után kicsit alábecsülik a vendégeket, de ez legyen az oddsmesterek gondja.

Mi várható a folytatásban?

A döntő második mérkőzése biztosan más lesz, mint az első találkozó volt, azonban ha az Alba olyan iramban játszik, mint szerdán, akkor nagyon könnyen elkaphatja a kissé fáradtnak tűnő Olajt. Ez a fáradtság nem véletlen, hiszen a szolnokiak 15 (!) tétmérkőzéssel játszottak többet idén, mint a fehérváriak, ráadásul ezek nem is akármilyen találkozók voltak. A Tiszaligetben biztosan mindent megtesznek majd a piros-feketék, hogy kiegyenlítsék a párharcot, de azt ne felejtsük el, hogy a teher ezúttal rajtuk lesz, amit nem biztos, hogy elbírnak. A hazaiaknál Horváth Ákos nem játszik, míg a vendégeknél, egy-két játékos jelezte, hogy itt fáj, ott fáj, de ez nem új keletű, hiszen már az első mérkőzés előtt is megvoltak ezek a problémák.  

Az első mérkőzésen észrevehető volt, hogy a fehérváriaknál többen is bőven harminc perc felett játszottak, de hogy a legerősebb magyar csapatnál miért játszottak hárman is bőven harminc perc felett, illetve ketten nagyon közel megközelítve ezt a játékidőt, az hatalmas rejtély. Ha a piros-fekete játékosok közül ismét csak ketten nyújtanak átlagfeletti teljesítményt, illetve Ascserics mester továbbra is fél a játékosaihoz nyúlni, úgy nagyon könnyen megnyerheti ezt az ütközetet is a fehérvári gárda, és akkor csak egy karnyújtásra kerül tőle az aranyérem. De ha nem így lenne, akkor sincs tragédia, hiszen még mindig az Albánál van a pályaelőny…

A szolnoki Horváth Ákossal a döntő előtt beszélgetett a Hathárom TV

 

megosztom