NHL

Révbe ért a kapuslegenda Denverben

  • MD

A Colorado Avalanche szerdán megtalálta az alapszakasz végén menesztett Joe Sacco utódját a korábbi Avalanche-ikon, Patrick Roy személyében. Roy nemcsak vezetőedzői, de alelnöki feladatokat is ellát majd a régi-új csapatánál.

A hét elején számoltunk be a csavarról, hogy Patrick Roy mégis kiköthet régi klubjánál. Miután a testvére, Stephane a legnagyobb közösségi portálon már elszólta magát egy bejegyzésben, hogy a fivérét hamarosan kinevezik a Colorado Avalanche vezetőedzőjének, már csak idő kérdése volt, hogy mikor válik hivatalossá a döntés.

Végül csütörtökön tett pontot Joe Sakic általános igazgató a találgatásokra, amikor bejelentette, hogy régi csapattársa, a Dicsőségek Csarnokának tagja, Patrick Roy vezetőedzőként és alelnökként tér vissza Denverbe.

A 47 éves szakember az Avalanche hatodik, és a franchise 14. vezetőedzője lett. A Colorado a denveri költözést megelőzően Quebec Nordiquesként szerepelt az NHL-ben, de Roy csak az 1995-96-os szezonban csatlakozott a csapathoz, akkor rögtön Stanley-kupáig vezette a Jetiket. Sakic és Roy 2001-ben is a csúcsra értek, és a vezetőségben bíznak benne, hogy a két korábbi csapattárs szakmai téren is képesek megállni a helyüket, és visszavezetik a Coloradót a régi hírnevéhez.

"Ez egy hihetetlen nap számomra. Ez egy új és izgalmas kihívás, aminek örömmel nézek elébe. Majdnem 10 éve annak, hogy bejelentettem a visszavonulásomat játékosként, és most ismét itt vagyok Denverben, és nagyon remélem, hogy a szurkolók is olyan izgatottak, mint én" - nyilatkozta a frissen kinevezett Roy.

Patrick Roy mostantól a Colorado fiataljainak az útját egyengetheti

A Colorado Avalanche-nél az idény végeztével drasztikus változások mentek végbe a vezetőségben. Pierre Lacroix-t menesztették az elnöki posztról, akit Josh Kroenke követett, majd Joe Sakicot kinevezték ügyvezető alelnöknek az általános igazgatói megbízása mellett. Sakic szerint nem volt kérdés, hogy ki lesz a következő vezetőedző, miután megkapta az engedélyt Joe Sacco utódjának megkeresésére.

"Végig Patrick volt a kiszemeltünk, és rendkívül boldogok vagyunk, hogy elfogadta az ajánlatunkat. Patrick nagyszerű hokis elme, és egy remek edző, és nem is tudok olyat, aki nála érzékenyebben viseltetne a játék iránt. Győzelmi mentalitást hoz majd az öltözőbe annak reményében, hogy a fiatal csapatunk jobbá váljon" - nyilatkozta Sakic régi csapattársáról.

Roy az elmúlt nyolc évben a QMJHL-ben szereplő Quebec Rampart vezetőedzője és általános igazgatója volt, mellyel 2006-ban megnyerte a Memorial Kupát. A kapust 2006-ban választották be a Dicsőségek Csarnokába. Négy Stanley-kupát hódított el pályafutása során, három alkalommal kapta meg a Vezina Trófeát a liga legjobb kapusaként, és visszavonulása idején még ő tartotta a legtöbb győzelem rekordját  551-gyel, amit azóta Martin Brodeur a múltévá tett.

Roy mezszámát a Colorado visszavonultatta, Peter Forsbergével, Ray Bourque-ével, valamint Joe Sakicéval együtt.